Autoritatile europene analizeaza modalitatea in care trebuie tratat un caz de faliment in industria asigurarilor. Legislatia in domeniu ar putea fi inspirata de problemele cu care s-au confruntat bancile in perioada crizei, a anuntat Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).
Potrivit Reuters, organismele de reglementare din intreaga lume pun la punct, in prezent, reguli care sa garanteze gestionarea falimentul unei mari banci fara a provoca turbulente pe piata, cum s-a intamplat in 2008 cu falimentul Lehman Brothers,
Pentru sectorul asigurarilor, insa, trebuie sa se tina cont si de modelul specific de business al companiilor de asigurari, sustine presedintele EIOPA, Gabriel Bernardino. In acest context, el a subliniat in cadrul unei conferinte de presa ca aplicarea principiilor convenite la nivel global cu privire la gestionarea bancilor cu probleme nu va fi un simplu exercitiu de tip "copy and paste" pentru sectorul asigurarilor.
Si Romania pregateste schimbarea legislatiei in domeniu.
Romania, care se confrunta deja cu falimentul unei importante firme de asigurari, ASTRA, pregateste schimbarea legislatiei in domeniu. Autoritatea pentru Supraveghere Financiara a anuntat ca va infiinta, de la inceputul anului viitor, o noua institutie care se va ocupa de despagubirea asiguratilor in cazul in care o noua firma de asigurari va ajunge in pragul falimentului.
Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a mentionat ca este vorba de o institutie punte, respectiv un fond de redresare, care sa preia portofoliul sanatos al companiei in faliment si sa il valorifice din punct de vedere comercial.
In cazul ASTRA Asigurari, despagubirea asiguratilor cade in sarcina Fondului de Garantare a Asiguratilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News