Întrebare
Daca am deja o asigurare facultativa de locuinta, care expira peste 3 luni, si vreau sa o reinnoiesc tot atunci, fara a incheia o asigurare obligatorie, ce se intampla? Din calculele mele, reinnoirea se face in perioada de gratie de 6 luni... Mai risc acea
Legea prevede clar ca la terminarea politei facultative de locuinta, indiferent de momentul expirarii acesteia dupa intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii de locuinta (15 iulie 2010), proprietarul trebuie sa incheie automat o polita obligatorie.
Interpretarea permanenta a acestui interval de 6 luni nu face altceva decat sa sublinieze aparitia si aplicarea unei masuri coercitive si anume amenda. Doresc sa va subliniez ca, acest lucru nu constituie scopul legii si cu atat mai mult al PAID–ului (care nu are atributii in acest sens) sau autoritatilor locale care trebuie sa le aplice.
Deci consider ca acest termen de 6 luni nu face decat sa indemne proprietarii de locuinte in mod cu totul eronat, sa nu isi incheie asigurarea pentru ca nu va fi sanctionat.
Nu trebuie uitat nici faptul ca asigurarea facultativa, incheiata inclusiv pentru cele 3 riscuri produse din dezastre naturale – inundatii, alunecari de teren si cutremure - acoperite din start prin polita obligatorie, va veni numai in completarea acesteia din urma. In momentul producerii riscurilor asigurate prin polita obligatorie, aceasta va fi prima luata in calcul la momentul despagubirii.
Sanctiunea dezastrelor naturale produse deja este in fapt singura care lasa urmari majore. Peste amenzi orice om poate trece sau le poate uita usor. Pierderea unei locuinte este insa ireparabila.
Concluzionand, este bine ca fiecare cetatean sa constientizeze despre acest pericol, si sa incheie cat mai repede asigurarea obligatorie de locuinte.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News