Actualul sistem de asigurari obligatorii auto (RCA) pare a intra in ”revizie generala”. Sunt puse in discutie preturile, algoritmul care sta la baza acestora, modul de constatare a daunelor, dar si societatile avizate sa vanda astfel de asigurari pe piata locala.
In materie de tarife, presedintele ASF, Misu Negritoiu, sustine ca norma RCA ar trebui sa prevada si obligativitatea ca asiguratorii sa afiseze pe site-ul propriu metoda de calcul a primei.
Formula de calcul a RCA, afisata pe site-ul companiei
”Eu nu concep ca dupa 20 de ani de asigurari (Legea 136 din 1995), noi sa nu stim formula de calcul sau cum se calculeaza daunalitatea. Acum mai mult de un an, cand ne-am intalnit la Camera Deputatilor pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat sa facem cu Asociatia Romana de Actuariat un model de calcul, o formula de calcul si chiar un pret de referinta. A trecut un an, il avem acum, dar nu este in forma comerciala pe care sa o dam publicitatii”, a spus Negritoiu.
In opinia sa, atat Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cat si ASF au rolul de a ”recredibiliza activitatea de asigurare".
Pagubitul trebuie sa poata opta pentru o evaluare independenta
Pe de alta parte, Directia pentru Protectia Consumatorului din cadrul ASF propune modificarea legislatiei, astfel incat clientii cu RCA si CASCO sa poata opta pentru o evaluare a daunelor independenta de cea realizata de specialistii companiei de asigurare. Pentru a se evita abuzurile, insa, se propune ca plata evaluarii sa fie realizata de asigurator in cazul in care expertiza independenta ii da dreptate asiguratului, iar in caz contrar, plata va fi suportata de catre asigurat.
Acelasi organism sustine ca asiguratul trebuie sa aiba dreptul de a contesta expertiza specialistilor in lichidarea daunelor, inclusiv in fata unei comisii pentru rezolvarea amiabila a litigiilor (SAL-FIN). Proiectul pentru infiintarea acestei comisii a fost deja depus la Guvern si asteapta aprobarea finala pentru a fi pus in practica.
Pentru a se asigura corectitudinea procesului, initiatorii propunerii spun ca legislatia in domeniu ar trebui completata si modificata pentru a respecta standardele europene si pentru a determina cresterea gradului de profesionalism al evaluatorilor. In plus, se propune asigurarea independentei si responsabilitatii profesionale a personalului implicat in activitati de lichidare a daunelor, indiferent unde isi desfasoara activitatea (in cadrul unor companii sau ca activitate profesionala independenta).
In prezent, clientii firmelor de asigurare pot apela la un evaluator indepedent de dauna doar atunci cand este vorba despre o polita RCA, si pe cheltuiala proprie. In cazul asigurarilor CASCO, evaluarea este facuta obligatoriu de specialistii interni ai asiguratorului si nu poate fi confruntata cu o evaluare externa efectuata de specialisti in daune auto.
Concurenta pe piata creste
Pe piata asigurarilor RCA sunt autorizate noua companii care activeaza pe piata locala, la care se vor adauga inca doua anul acesta. Insa numarul firmelor care vand RCA in Romania ar putea creste, avand in vedere ca ASF a aprobat un proiect de modificare a Normei RCA, care va permite si companiilor care nu sunt inregistrate in Romania sa vanda polite RCA pe piata locala.
Potrivit proiectului de norma aprobat de ASF, institutia vrea sa elimine prevederea prin care asiguratorii care vor sa practice RCA sunt obligati sa aiba sediul central si unitati teritoriale in Romania. Pe de alta parte, viitorii asiguratori RCA vor fi obligati sa realizeze constatarea pagubelor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data luarii la cunostinta a producerii evenimentului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News