Tarifele pentru asigurarile auto au crescut, in Romania, cu procente cuprinse intre 20% si 30% in 2015, conform raportului anual dedicat pietelor de asigurari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) realizat de compania MARSH. Tara noastra a inregistrat, potrivit raportului, cele mai mari scumpiri la asigurarile auto din 36 de tari analizate.
Documentul cuprinde date privind pietele de asigurari din regiunile mentionate, 19 dintre aceste tari fiind membre ale Uniunii Europene.
Prin comparatie cu Romania, in alte tari europene pretul politelor auto a crescut mult mai modest, cu procente de pana la 10% in Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Lituania, Estonia, Olanda si Spania.
In Bulgaria si Portugalia, preturile au ramas stabile, osciland intre minus 5% si plus 5%, potrivit raportului citat. In acelasi timp, in celelalte tari din Uniunea Europeana analizate, tarifele au scazut in 2015, cel mai mult in Polonia si Danemarca, cu procente de pana la 20%.
Realizatorii studiului explica evolutia tarifelor din Romania prin prisma faptului ca piata de asigurari auto, RCA, continua sa se inaspreasca datorita daunalitatii ridicate, in special pentru companiile de transport si pentru expunerea pe Carte Verde (despagubiri in afara Romaniei). In plus, este posibil ca falimentul companiei de asigurari ASTRA sa fi avut un usor impact asupra pietei pentru ca, in prezent, toti asiguratorii cresc primele. Pe linia Casco, exista un trend general de crestere a tarifelor, se mentioneaza in raport.
Politele de asigurare din aviatie se scumpesc si in 2016
Dintre celelalte tipuri de asigurari, cresteri similare s-au inregistrat in Romania si pe asigurarile din aviatie, unde tarifele au crescut, anul trecut, tot cu cu 20% - 30%. Mai mult, realizatorii studiului estimeaza ca tarifele vor creste semnificativ si in 2016, din cauza pierderilor mari din 2014 si 2015.
In schimb, pe raspundere civila generala, tarifele de prima au fost in scadere cu pana la 10%, avand in vedere ca aceasta piata continua sa fie una dintre putinele linii profitabile pentru asiguratori si, ca rezultat, competitia pentru clientii noi, cat si pentru retentia celor existenti este foarte puternica. ”Produsele sunt in continuare subdezvoltate, insa, o mai mare acoperire poate fi obtinuta prin extensii. Daunele morale cresc in frecventa si valoare. Primele pot creste ca rezultat al extinderii acoperirii necesare si in functie de istoricul despagubirilor”, se mentioneaza in raport.
Asigurarile property cu expunere la catastrofe au avut tarife stabile in 2015, cu variatii intre minus 5% si plus 5%, la fel ca si cele fara expunere la catastrofe. ”Romania este o tara cu expunere semnificativa la riscuri catastrofale, in special la cutremur. Tarifele de prima au scazut datorita competitiei, dar, in mod normal, acestea sunt mici si variaza intre 2% si 5%. Majoritatea asiguratorilor mici analizeaza posibilitatea de a creste capacitatea si costurile implicate in incercarea de a accesa riscurile subscrise de asiguratorii mai mari”, subliniaza realizatorii studiului.
Asigurarile de raspundere fata de mediu nu au trecere in Romania
Asigurarile de mediu au avut preturi stabile, avand in vedere ca interesul cumparatorilor pentru astfel de polite, de raspundere fata de mediu, este inca limitat, astfel ca asiguratorii nu se concentreaza pe promovarea acestei linii de asigurare.
La categoria ”Directors and Officers” preturile sunt, de asemenera, stabile, iar aceasta situatie va ramane neschimbata in 2016, datorita faptului ca nu exista in desfasurare anchete penale sau de alt tip in care sa fie implicate perssoane din conducerea companiilor.
Si asigurarile de raspundere profesionala au ramas constante, ca pret, in 2015, iar piata este stabila datorita daunalitatii scazute din Romania.
In schimb, tarifele pentru asigurarea de malpraxis medical au crescut cu pana la 10% anul trecut, la fel ca si cele pentru politele de sanatate oferite de angajatori. In schimb, pentru politele de viata oferite de angajatori, tarifele au ramas stabile, cu fluctuatii intre minus 5% si plus 5%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News