Un nou studiu derulat in Romania arata ca romanii nu sunt preocupati nici de veniturile pe care le vor avea la pensie si nici de asigurarile de viata. Doar 19% din romani economisesc pentru batranete, iar suma medie alocata pentru asigurarile de viata este de 18 euro pe an, inexistenta, practic, fata de media europeana de 1.326 de euro.
Studiul, realizat de KPMG, arata ca dezinteresul romanilor pentru pensie nu este deloc surprinzator avand in vedere ca 4 din 10 nu detin un cont bancar (conform datelor publicate recent de Banca Mondiala).
„Studiul include exemplul ilustrativ al unei persoane care iese la pensie in 2048 si care, in baza contributiilor platite, se estimeaza ca va obtine beneficii post pensionare de circa 52% din salariul lunar dinainte de pensionare, din care 37% din pensia publica si 15% din pensia de Pilon II. Ramane astfel o diferenta semnificativa pana la nivelul de inlocuire a venitului, de 70%, recomandat de OCDE, ce va trebui acoperita prin economisire individuala”, a sustine Angela Manolache, partener in cadrul KPMG.
Produsele de economisire si asigurarile trebuie simplificate
Pe de alta parte, reprezentanta companiei sustine ca responsabilitatea economisirii nu revine doar fiecarui individ in parte, ci si companiilor care vand astfel de produse, de a le face mai accesibile pentru clienti si de a comunica transparent caracteristicile, riscurile, beneficiile si costurile acestora.
Educatia financiara precara, dar si gradul ridicat de complexitate a produselor determina un nivel extrem de redus al sumelor alocate de romani pentru asigurari de viata, respectiv 18 euro pe an, in timp ce tari precum Danemarca, Finlanda sau Luxemburg aloca peste 3.000 de euro anual, mai reiese din studiu.
Cheltuielile cu asigurarile de viata, de 10 ori mai mici decat in Slovacia
Din document mai reiese ca nu doar cetatenii din tarile bogate ale europei aloca sume importante pentru asigurarile de viata, ci si vecinii nostri din Cehia si de Slovacia, care cheltuiesc de 10 ori mai mult decat cheltuieste sau aloca un roman pentru asigurarile de viata (180 de euro pe an).
In prezent, ponderea asigurarilor de viata din Romania este de 20% din totalul pietei de profil, comparativ cu media Uniunii Europene, care este de 60%, iar - dincolo de diferenta veniturilor disponibile - una dintre cauzele acestei situatii o reprezinta nivelul scazut al educatiei financiare a romanilor, arata rezultatele studiului.
Studiul a fost realizat de KPMG la solicitarea Asociatiei pentru Promovarea Asigurarilor (APPA), ca parte a unei campanii de informare si educare privind resursele si instrumentele de economisire puse la dispozitia romanilor pentru pastrarea aceluiasi standard de viata la momentul pensionarii sau in cazul aparitiei unor situatii neprevazute precum accident sau imbolnavire.
Specialistii spun ca initiativa este lansata in contextul in care imbatranirea populatiei este un factor ingrijorator pentru viitorul financiar al romanilor activi astazi, iar veniturile consumatorilor sunt semnificativ afectate de evenimente majore atunci cand intervin.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News