Principalele temeri ale romanilor legate de locuinte lor sunt incendiile si cutremurele, reiese dintr-un sondaj realizat in cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”. Cu toate acestea, cele mai multe locuinte din Romania nu sunt asigurate impotriva acestor riscuri.
Astfel, 4 din 10 romani considera ca incendiile reprezinta cea mai mare amenintare pentru locuinta lor, in timp ce 3 romani din 10 plaseaza cutremurul pe primul loc in acest top al riscurilor care le ameninta casa. Din sondaj mai reiese ca 15% dintre respondenti se tem de inundarea cu apa de la conducte, iar 10,4% au indicat spargerea locuintei de hoti.
Pe de alta parte, alunecarile de teren (indicate de 1,8% dintre respondenti ) ?i inundatiile naturale (0,9%) au ocupat ultimele locuri in topul riscurilor de care se tem romanii.
Rezultatele sunt explicabile prin prisma faptului ca sondajul a fost realizat pe un esantion format din 1.766 de respondenti, dintre care 50% femei si 50% barbati. 62% dintre acestia locuiesc la bloc, iar 78% dintre ei sunt din mediul urban.
In plus, conform rezultatelor sondajului, doar 23,1% dintre respondenti considera ca o asigurare obligatorie de locuinta reprezinta o protectie suficienta pentru locuinta lor. Cu toate acestea, gradul de penetrare al asigurarilor facultative in Romania nu a inregistrat cresterile asteptate. Astfel, ”nevoia de informare si educare cu privire la rolul asigurarilor este unul dintre elementele care stau la baza acestei situatii”, mai reiese din sondaj.
Asigurarea facultativa se suprapune pe cea obligatorie
Asigurarea obligatorie a locuintei ofera o protectie de maxim 20.000 de euro, si asigura doar trei riscuri cauzate de natura: cutremur, inundatii naturale si alunecari de teren. Pentru incendii si alte riscuri este necesara o polita facultativa.
Insa, desi declara ca se tem de cutremur, doar 1,53 de locuinte duin Romania, din totalul de peste 8 milioane, sunt asigurate obligatoriu. Si numarul asigurarilor facultative a scazut, in medie, cu 25% anual in ultimii ani si a ajuns la aproximativ 1,8 milioane. Si nici macar nu putem sa spunem ca le adunam si avem un rezultat mai bun, pentru ca, incepand din acest an, asigurarea facultativa este obligatoriu sa se suprapuna peste una PAD. ASF a modificat legislatia si a interzis companiilor de asigurari sa mai incheie polita facultative in absenta uneia obligatorii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News