Problemele de pe piata RCA au escaladat, din nou, la finalul verii, iar autoritatile statului au decis sa se implice direct pentru rezolvarea situiatiei. Guvernul a anuntat ca va lua in discutie, la inceputul saptamanii, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea legii RCA, iar deputatii l-au convocat la discutii pe aceasta tema pe presedintele ASF, Misu Negritoiu.
Intre timp, transportatorii continua protestul demarat in urma cu o luna, care va culmina cu un miting de amploare in data de 15 septembrie, daca masurile adoptate pana atunci nu corespund cerintelor lor. Acestia reclama in mod special explozia tarifelor pe acesta piata si discriminarea companiilor mici in raport cu cele care detin flote importante.
Referitor la Ordonanta de Urgenta pe care o pregateste Guvernul pentru modificarea Legii RCA, aceasta este solicitata de transportatori de aproape un an. De data aceasta, insa, se pare ca exista un angajament ferm in acest sens. Autoritatea de Supraveghere Financiara si-a dat deja avizul pe proiect si urmeaza ca tot in aceasta saptamana, cel tarziu saptamana viitoare, actul normativ sa fie votat in plenul Parlamentului.
Ordonanta prevede si decontarea directa
De altfel, este vorba de proiectul de Lege aflat in circuitul Parlamentar care va fi adoptat de Guvern prin Ordonanta astfel incat sa poata intra in vigoare imediat.
Potrivit proiectului, una dintre cele mai importante modificari consta in introducerea sistemului de decontare directa. Astfel, dupa ce noua lege va intra in vigoare, plata despagubirilor nu va mai fi facuta, obligatoriu, de asiguratorul soferului vinovat, ci se poate realiza direct de catre firma care a emis RCA pentru soferul care a suferit dauna. Ulterior, compania care a facut plata reperatiilor isi va recupera banii de la cea care a asigurat masina condusa de soferul vinovat.
Totodata, soferii vor avea posibilitatea sa incheie polite RCA pe perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, si vor putea achita prima in rate. In prezent, asigurarea se poate face doar pe perioade de sase luni sau un an, iar prima nu poate fi achitata in rate.
De asemenea, contractul RCA va putea fi suspendat, la cererea asiguratului, in cazul in care se suspenda dreptul de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau daca vehiculul este imobilizat.
In plus, pe perioada reparatiilor, soferii pagubiti vor beneficia de masina la schimb oferita de catre asigurator.
Se limiteaza despagubirile pentru vatamari corporale
Ordonanta de urgenta va include si limitarea substantiala a despagubirilor pentru vatamari corporale, care au ajuns sa reprezinte un sfert din totalul daunelor achitate.
“Despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesului acestora se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile ASF, corespunzator categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule”, arata propunerea de act normativ.
Proiectul stabileste ca fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vatamare va valora cat doua salarii minime brute pe economie. In acelasi timp, scala IML se opreste la 200 de puncte traumatice, atribuite starii vegetative permanente.
In aceste conditii, la un salariu minim de 1.250 de lei, in vigoare in prezent, despagubirea maxima ajunge la 500.000 de lei sau putin peste 100.000 de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News