Societatile de asigurare au inceput sa caute noi solutii prin care proprietarii de locuinte sa nu resimta modificarile ce impun incheierea a doua polite pentru cei care doresc acoperire completa, iar vanzarile sa nu fie afectate.
Luate oarecum prin surprindere de
modificarile legislative aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), societatile inca nu au pus la punct o solutie optima petru ca proprietari de imobile sa nu fie nevoiti sa faca eforturi mai suplimentare atunci cand doresc o asigurare completa.
Conform noilor prevederi, locuintele trebuie mai intai asigurare printr-o polita obligatorie, impotriva dezastrelor naturale, oferita de PAID. Doar pentru sumele ce depasesc pragul stabilit de lege, de 10.000 sau 20.000 euro, se poate ulterior incheia o asigurare facultativa.
In prezent insa, marea majoritate a celor care detin o asigurare de locuinta beneficiaza de protectie pentru sume asigurate superioare valorii de 20.000 euro, paleta de riscuri acoperite cuprinzand si riscuri suplimentare dezastrelor naturale.
“Acesti clienti nu-si doresc sa renunte la protectia casei la valoarea reala, Or, de acum inainte, acest lucru inseamna ca ei urmeaza sa achizitioneze doua polite: o polita obligatorie si una facultativa. Cautam sa gasim parghiile prin care gradul de cuprindere in asigurare sa ramana cel putin la nivelul actual si, in acest sens, avem discutii cu toate institutiile active pe piata, incepand cu PAID”, a precizat Aurel Badea, director in cadrul Allianz-Tiriac.
Scopul modificarii legislatiei a fost insa tocmai cresterea numarul mic de clienti pe care PAID a reusit sa il stranga in 2 ani de activitate, in conditiile in care proprietarii de imobile au preferat sa incheie asigurari facultative complete.
Acum insa, situatia se inverseaza, si este de asteptat ca societatile de asigurare sa piarda clienti sau cel putin un procent din incasari, in favoarea PAID.
O solutie ar putea fi vanzarea la pachet a celor doua asigurari, politica ce a mai fost adoptata de societatile de asigurare. Acest lucru elimina efortul suplimentar depus de clienti dar nu exclude faptul ca o parte din incasari vor fi virate de acum catre PAID.
Noile prevederi au intrat in vigoare de la 1 septembrie. Cei care au deja in derulare o polita facultativa vor fi obligati sa incheie si una obligatorie abia la expirarea celei dintai.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News