Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele RCA in ultima zi de valabilitate a tarifelor maximale. Potrivit institutiei, acestea vor avea un caracter orientativ si ar putea fi folosite de consumatori ca instrument de comparare intre ofertele asiguratorilor.
“In acest fel, se stabileste un reper pentru tarifele de prima aferente politelor RCA. Acest tarif poate fi utilizat atat de catre consumatori, care vor avea astfel la indemana un instrument de comparatie pentru ofertele societatilor de asigurare, cat si de catre asiguratorii care doresc sa intre pe piata RCA sau de catre alte parti interesate”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Noile tarife, sub cele maximale
Prim-vicepresedintele institutiei, Cornel Coca Constantinescu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca tarifele de referinta vor fi in general mai mici decat tarifele maxime. Totusi, clientii cu risc ridicat se pot astepta la cresteri de preturi, dar asiguratorii trebuie sa aiba “argumente foarte solide in acest sens”, pentru a vinde RCA peste tariful de referinta.
In plus, oficialul ASF a sustinut ca, din punctul sau de vedere, nu exista motive intemeiate pentru a asista la o explozie de preturi pe piata RCA.
Tarifele anuntate de ASF sunt calculate pe baza datelor cu privire la polite (perioada 2012-2016) si la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asiguratorii autorizati sa practice RCA la data 31.12.2016.
Acestea sunt structurate in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica) si de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri) in functie de categoria vehiculului.
Astfel, tariful de referinta pentru o polita RCA incheiata pe un an de zile de persoanele cu varsta intre 31 si 40 de ani, ce detin un autoturism cu capacitatea cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de prima maxim, stabilit pentru aceasta categorie, de 610 lei.
Pentru persoane juridice ce detin un autoturism cu capacitate cilindrica intre 1.401 si 1.600 cmc, tariful de referinta este 957 de lei, fata de un tarif de prima maxim de 992 lei (-4%).
Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, mai mic cu 3% fata de tariful de prima maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 lei).
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane detinute atat de persoane fizice, cat si juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinta are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai putin decat tariful de prima maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).
Datele statistice utilizate in calculul tarifului de prima de referinta nu arata deviatii semnificative in daunalitate, la nivel de piata, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu exista premise de crestere a tarifelor pentru politele RCA, se mai arata in comunicatul ASF.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News