top banner

Tarifele RCA au crescut cu pana la 256% in sase luni

29 Februarie 2016 | Autor: Conso

Consiliul Concurentei a constatat, in raportul dat publicitatii recent, mai multe disfunctionalitati ale pietei asigurarilor obligatorii auto. Dincolo de cresterile  tarifelor, pentru transportatori, cu peste 250% din iunie 2015 pana in ianuarie 2016, institutia a constatat ca asiguratii nici nu stiu foarte bine ce drepturi au.
Astfel, acuzatiile transportatorilor privind cresterea preturilor la asigurarile obligatorii au fost confirmate, Consiliul Concurentei mentionand ca in cazul autovehiculelor de transport calatori la o societate s-a constatat un avans de 256% al preturilor din iunie 2015 pana in ianuarie 2016. Informatiile sunt cuprinse in Raportul investigatiei privind sectorul asigurarilor auto din Romania realizat de institutia responsabila cu Concurenta.
Pentru transportul rutier de marfuri, datele Consiliului Concurentei arata ca tarifele au urcat, in ianuarie 2016 fata de iunie 2015, cu mai mult de 50% in cazul a sapte companii, din cele noua autorizate se vanda RCA, la doua dintre ele majorarile fiind de de 131%, respectiv 183%.     
Datele Consiliului Concurentei vin in contextul in care transportatorii acuza ASF si companiile de asigurari ca nu au respectat protocolul semnat la finalul anului trecut, potrivit caruia cresterea tarifelor RCA ar fi trebuit plafonata la 50% fata de nivelul din iunie 2015. In timp ce transportatorii spun ca preturile au crescut cu 100-200%, ASF si asiguratorii sustin ca majorarile nu au depasit 50%.
Asiguratii nu stiu ca pot obtine un bonus pentru masina noua daca au un istoric bun
Pentru persoanele fizice, in 2015 tarifele au crescut mai putin, sub 50%, insa diferentiat in functie de varsta. In acest caz, insa, Consiliul Cocnurentei a remarcat ca foarte putini asigurati RCA par sa cunoasca prevederile sistemului bonus-malus (B/M). Acest aspect a fost confirmat de numarul foarte scazut de cereri de transfer a clasei B/M pentru un autovehicul nou dobandit, mai mic de 1% din totalul inmatricularilor noi si al reinmatricularilor.
”La nivelul anului 2014 au fost inregistrate mai putin de 5.000 de cereri de transfer a clasei B/M, in conditiile in care datele DRPCIV arata ca pe parcursul anului au avut loc aproximativ 400.000 de inmatriculari noi de vehicule rutiere, reiese din raport.
In cazul autovehiculelor detinute de persoane juridice, transferul clasei B/M este mai putin relevant si mai dificil de gestionat. In plus, istoricul de dauna al soferilor acestor autovehicule poate fi sters prin schimbarea locului de munca, deoarece acestia vor conduce alte autovehicule.
Sistemul bonus-malus ar trebui aplicat doar persoanelor fizice
Din cauza acestor inadvertente, Consiliul Concurentei sugereaza cateva posibile solutii respectiv aplicarea sistemului B/M doar in raport cu istoricul de daune al proprietarului, implementarea unui sistem B/M care sa ia in considerare istoricul de daune al soferului autovehiculului (nu al proprietarului), respectiv mentinerea sistemului B/M doar pentru proprietarii persoane fizice.
Sistemul bonus-malus (B/M) reprezinta sistemul de gratificatii prin care, la incheierea unei polite RCA, asiguratul primeste un bonus sau o penalizare in functie de istoricul sau. Concret, in caz de bonus, asiguratul care nu a produs nici un accident in anul precedent va beneficia de o reducere a primei de asigurare de 10%, care poate ajunge la 50% daca asiguratul nu inregistreaza daune intr-o perioada de sapte ani. Pe de alta parte, in cazul de malus, daca asiguratul a produs un singur accident in anul precedent, tariful RCA va creste cu 45% si poate ajunge pana la 200% in cazul a mai mult de trei accidente pentru care au fost platite daune.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul