Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a modificat legislatia secundara si obliga toti proprietarii sa incheie asigurarea obligatorie a locuintei, chiar daca detin una facultativa.
Conform deciziei CSA, asigurarile facultative vor putea acoperi de la 1 septembrie 2012, riscul de catastrofa naturala doar pentru suma asigurata ce depaseste plafonul stabilit prin asigurarea obligatorie. Aceste restrictii se vor aplica pentru toate politele facultative nou emise.
Proprietarii care detin in prezent o asigurare facultativa de locuinta vor fi obligati ca, la data expirarii acesteia, sa cumpere asigurarea obligatorie.
Prin decizia luata, CSA face imposibila aplicarea
exceptiei prevazute de Legea nr. 260/2008. Aceasta prevedea ca persoanele care au incheiat o asigurare facultativa de locuinta ce acopera aceste riscuri nu sunt obligate sa cumpere asigurarea obligatorie.
“Consideram ca aceste modificari de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal ce a fost stabilit prin legea privind
asigurarea obligatorie a locuintelor, respectiv cuprinderea in asigurare a fondului locativ din Romania”, a spus presedintele CSA,
Constantin Buzoianu.
El afirma ca CSA va lua toate masurile ca prevederile Legii nr. 260/2008 sa fie aplicate unitar de societatile de asigurare.
Termenul de implementare este extrem de scurt, societatile de asigurare avand la dispozitie mai putin de o luna pentru a-si adapta conditiile contractuale ale asigurarilor facultative. In plus, intentia de modificare a legislatiei a fost anuntata cu numai 2 saptamani in urma.
Unele persoane vor renunta la polita facultativa
Conso.ro a semnalat anterior ca aceste modificari vor afecta negativ, in special,
persoanele care si-au asigurat facultativ locuinta. Acestia vor avea de ales intre a plati o prima suplimentara (urmand a detine 2 polite de asigurare) sau a renunta la asigurarea facultativa, pentru a face economie de bani.
In ultimii ani, foarte multi proprietari au preferat sa incheie o asigurare facultativa decat una obligatorie, deoarece costurile sunt apropiate, iar riscurile acoperite sunt mult mai mari.
In noile conditii, este foarte probabil ca persoanele cu venituri scazute sa renunte la asigurarea facultativa in favoarea celei obligatorii. Acest lucru va afecta negativ situatia lor, deoarece vor ramane expusi unor riscuri importante, precum incendiul, care nu este acoperit prin polita obligatorie.
Prin urmare, obiectivul atins de CSA va fi cuprinderea in asigurarea obligatorie a unei parti mai insemnate a fondului locativ, insa gradul de protectie al proprietarilor va unul mai redus decat in prezent, prin aplicarea acestei masuri.
Companiile care se ocupa de vanzarea acestor asigurari au insa motive de bucurie, deoarece comisionul brokerului a crescut de la 10% la 20%. Prin urmare, din 20 euro cat este prima de asigurare obligatorie, 4 euro se duce in buzunarul intermediarilor. La 1 milion de polite vandute, asigurarea obligatorie genereaza venituri de 4 milioane euro pe an pentru companiile care se ocupa de vanzari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News