top banner

Trei asiguratori din Romania participa la testele de stres ale EIOPA

25 Mai 2016 | Autor: Conso

Trei companii de asigurari de viata din Romania participa la testul de stres lansat, in data de 24 mai 2016, de Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) la nivelul Uniunii Europene. Este vorba de NN Asigurari de Viata, Grawe Romania Asigurare si Asirom VIG.
Cele trei societati au fost stabilite de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, pe baza criteriilor stabilite de catre EIOPA. Astfel, este asigurata o prezenta de peste 57% din piata de asigurari de viata, in functie de valoarea rezervelor tehnice, conform cerintelor Autoritatii Europene, inregistrata la data de 31.12.2015, se arata intr-un comunicat al ASF.
”Acest exercitiu are scopul de a evalua vulnerabilitatile asiguratorilor si gradul de rezistenta la evolutii adverse ale pietei, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuala crestere a riscului sistemic in situatii de stres”, se mentioneaza in comunicat.
Companiile vor aplica doua scenarii considerate adverse
Potrivit ASF, testul de stres va avea o componenta de baza de tip „bottom up” in care companiile vor calcula si vor raporta impactul pentru doar doua scenarii considerate relevante.
Este vorba de un scenariu de mentinere pe termen lung a nivelului prezent redus al ratelor de dobanda („low for long scenario”) care pune presiune pe profitabilitatea si pe solvabilitatea societatilor de asigurari de viata, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat detinute in portofoliu.
Al doilea scenariu, de tip „double hit”, presupune mentinerea simultana a curbei swap la un nivel redus combinata cu cresterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui soc. ”O astfel de evolutie, desi posibila are o probabilitate redusa. In cazul in care totusi s-ar materializa ar exercita o dubla presiune asupra societatilor de asigurare de viata pentru ca ar conduce la mentinerea la nivel ridicat a obligatiilor din asigurare si totodata ar duce la scaderea valorii activelor”, se mai arata in comunicat.
Potrivit ASF, scenariile, amploarea socurilorsi metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuarii calculelor si a transmiterii rezultatelor revine societatilor participante.
In etapa a doua a testului, datele vor fi analizate de EIOPA
Cea de-a doua componenta a testului de stres este de tip „top-down”, care presupune ca toate calculele necesare vor fi realizate exclusiv de EIOPA, fara niciun efort suplimentar din partea societatilor. Autoritatea europeana urmeaza sa realizeze toate estimarile necesare apeland doar la raportarile efectuate in cadrul primei componente.
Termenul limita pentru transmiterea rezultatelor catre autoritatile nationale este 15 iulie 2016, urmand ca rezultatele la nivel european sa fie publicate in decembrie 2016, la nivel agregat si/sau anonimizat.
Intre timp, EIOPA va publica, saptamanal, un set de Intrebari&Raspunsuri (Q&A) in sprijinul companiilor participante, se mai arata in comunicatul ASF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul