Redistribuirea primelor de asigurare privind RCA va cauza cresteri de pret pentru soferii cu un grad de risc mai scazut, care ar urma sa plateasca pentru cei cu un grad de risc mai ridicat.
„Redistribuirea primelor de asigurare la celelalte categorii de varsta (de la cea a tinerilor n.r.) va avea drept consecinta faptul ca soferii cu un grad de risc mai scazut ar urma sa plateasca mai mult pentru asigurarea RCA, astfel incat asiguratorii sa poata acoperi daunele ce decurg inclusiv din accidentele de autovehicule pe care le produc soferii din categoriile cu grad de risc foarte mare”, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
UNSAR precizeaza ca tinerii posesori de permis (16 – 30 de ani) reprezinta aproape 24% din totalul soferilor si 37,4% din totalul celor vinovati de producerea accidentelor rutiere grave in anul 2013.
„Acest transfer de risc, prin modificarea primei de asigurare nu ar fi in corelatie cu nivelul real al riscului si nici nu ar reprezenta o abordare corecta fata de soferii cu un nivel de risc mult mai redus”, precizeaza UNSAR.
Asociatia arata ca selectia adversa este fenomenul prin care asigurarile vor deveni mai accesibile si mai atractive pentru cei care prezinta un grad de risc mai mare, in timp ce acei asigurati cu un grad de risc mai scazut ar fi descurajati sa mai cumpere o polita din cauza pretului in crestere.
Cu alte cuvinte, soferii cu un nivel ridicat de risc ar avea acces la o asigurare mai ieftina pentru un vehicul mai puternic si mai rapid, astfel incat ar exista implicatii negative din punctul de vedere al sigurantei in trafic, arata documentul citat.
Potrivit UNSAR, soferii tineri (sub 30 de ani), au o probabilitate mai mare de a provoca accidente, deci si de a produce daune, realitate demonstrata atat de studii europene in domeniu, cat si de statistica rutiera din Romania.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News