Setarea unui PIN sau a unei parole personalizate poate fi extrem de utila pentru cei care nu pot retine foarte multe combinatii. Totusi, beneficiul se poate transforma in cost, deoarece setarea unor combinatii comune faciliteaza munca fraudatorilor.
Alegerea unei parole trebuie sa tina cont de mai multe aspecte. Pe langa sfaturile privind utilizarea atat de litere cat si de cifre sau de lungimea parolei, exista cateva ponturi care pot face diferenta intre siguranta si frauda, conform asociatiei de consumatori din Marea Britanie,
Which!.
1. Setarea aceleiasi parole pentru toate conturilor
Existenta unui numar mare de conturi care solicita parole – email, internet banking, conturi de membru online pe diverse site-uri – duce cel mai adesea la setarea aceleiasi parole, pentru usurinta.
Din pacate, acest lucru face ca pentru conturi importante, cum ar fi emailul sau contul de internet banking, sa fie utilizata aceeasi parola ca si in cazul unor conturi mai putin importante si mult mai putin sigure.
In momentul in care un astfel de cont este spart, parola poate fi utilizata fara probleme de catre fraudatori.
Conform unui studiu realizat de Which!, 76% dintre utilizatorii de internet folosesc aceeasi parola pentru mai multe conturi, inclusiv online banking, email, social media sau site-uri de cumparaturi.
O solutie pentru cei care nu pot retine foarte multe parole poate fi setarea a cel putin doua parole, una pentru conturile importante – online banking – si una pentru restul conturilor – diverse site-uri care solicita inregistrare.
2. Setarea unei combinatii comune pentru PIN
Alegerea de parole diferite nu este suficienta. Este important ca aceste parole sa nu fie unele uzuale. Conform asociatiei Which!, cea mai frecventa parola este numele de fata al mamei.
Este de preferat ca parola sa fie una mai putin uzuala si eventual sa contina atat litere cat si cifre. Exista inclusiv site-uri care nu permit setarea prenumelui ca parola.
Si mai grava este situatia in cazul PIN-ului, care este o combinatie de doar 4 cifre. Conform statisticilor, 1 din 7 britanici alege data nasterii si 10% si-au setat combinatia 1234.
Bancile din Romania permit in mare parte schimbarea PIN-ului la bancomat, cu o combinatie mai usor de retinut decat cea initiala. Totusi, este de dorit sa se aleaga o combinatie care sa nu fie usor de ghicit dar nici sa fie uitata.
O alta greseala majora in cazul PIN-ului este inscrierea acestuia pe hartii pastrate langa card sau chiar pe card. Scrisorile confidentiale primite de la banca cu codul PIN initial nu trebuie aruncate la intamplare, pentru a nu putea fi aflat codul.
3. Alegerea unor indicii usor de ghicit
O alta situatie periculoasa este setarea unor intrebari prea usoare in cazul in care uitam parola. Cei mai multi utlizeaza intrebarile sugerate de cont, respectiv numele de fata al mamei sau numele animalului de companie.
Acestea sunt informatii cunoscute sau foarte usor de aflat. Cel mai indicat este sa se aleaga intrebari personalizate, al carui raspuns il cunoaste doar utilizatorul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News