top banner

ANAF ar vrea mai multe informatii din plata cu cardul

29 Iulie 2016 | Autor: Conso

Tranzactiile cu cardul bancar, desi fiscalizate, par a fi o sursa bogata de informatii pentru Fisc. Institutia vrea sa obtina din acestea cat mai multe date posbile. Asa ca a pregatit un proiect de act normativ prin care ar fi urmat sa primeasca toate detaliile despre identitatea platitorului.
Insa, in urma reactiilor venite din mediul public, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a renuntat la o parte din pretentii.
Potrivit proiectului initial, Fiscul urma sa fie informat, in urma unei plati cu cardul la comerciant, in legatura cu numarul cardului si toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului acestuia, de la entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei.
La foarte scurt timp de la aparitia reactiilor cu privire la proiect, insa, Ministerul Finantelor a transmis ca a luat deja in considerare modificarea proiectului in sensul eliminarii unor date, spre exemplu, numarul cardului bancar din motive de securitate.
Fiscul se limiteaza la date privind data tranzactiei, valoarea si contul
Cu toate acestea, in prima faza ANAF a raspuns criticilor ca propunerile cuprinse in proiect respecta prevederile Codului de procedura fiscala si ale legii privind datele personale. La cateva ore, insa, a revenit si a anunta ca, avand in vedere "inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale", in proiect va fi inlocuita solicitarea de raportare a unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card cu solicitarea comunicarii detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS.
Potrivit proiectului de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, “in cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea  care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, comunica, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta, date despre  ID –ul terminalului, ID-ul comerciantului, numarul, valoarea, data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, institutia acceptanta, numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii, cod autorizare plata, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului”
Proiectul a fost elaborat in vederea reglementarii cadrului legal pentru conectarea caselor de marcat la server-ul ANAF, respectiv a conditiilor si informatiilor care vor fi furnizate. Procesul ar urma sa se incheie pana la sfarsitul anului viitor, pe parcurs comerciantii, in functie de marimea afacerii, fiind obligati sa faca demersurile pentru a achizitiona aparate electronice, precum si sa asigure conectarea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă