Clientii care isi aleg cardul de credit in functie de perioada de gratie trebuie sa fie foarte atenti la modul in care aceasta facilitate este aplicata. Beneficiile pot fi anulate integral chiar si in cazul in care suma neachitata in perioada de gratie este mai mica de 1 leu.
Perioada de gratie presupune o fereastra de timp, ce difera de la o banca la alta, in cadrul careia nu se achita dobanda pentru sumele utilizate de pe cardul de credit.
In majoritatea cazurilor, perioada de gratie se aplica doar platilor la comercianti si presupune ca pentru cheltuielile realizate in cadrul unei luni nu se plateste dobanda daca sunt rambursate pana la o data certa din luna urmatoare.
61 lei pentru o datorie de 0,71 lei
La BCR, perioada de gratie este de pana 53 zile. Acesta lucru inseamna ca pentru platile realizate spre exemplu in luna ianuarie, nu se va plati dobanda daca aceastea se ramburseaza pana pe 22 februarie.
Banca are insa o cerinta: sumele cheltuite intr-o luna trebuie rambursate integral in perioada de gratie. Chiar si un derapaj de 1 leu poate anula beneficiile promise de banca.
Este si cazul unei cliente din Bucuresti care a folosit cardul in noiembrie pentru cumparatiri in valoare de 3.608,71 lei. Pana pe 23 decembrie a rambursat, in mai multe transe, 3.608 lei catre banca, dar a omis cei 71 de bani.
In consecinta, deoarece nu a respectat contractul, respectiv nu a rambursat integral sumele, banca i-a anulat perioada de gratie si i-a calculat in extrasul de cont o dobanda de 61,19 lei, aferenta intregii sume utilizate.
“Dobanda se calculeaza incepand cu data tranzactiei pentru soldul contului inregistrat in fiecare zi”, au explicat pentru Conso.ro reprezentii BCR modul in care se calculeaza dobanda la cardul de credit.
In urma sesizarii Conso.ro dar si a demersurilor intreprinse de clienta, banca a fost totusi flexibila si a decis sa ii anuleze dobanda, avand in vedere suma mica pe care a omis sa o achite.
Care sunt practicile in banci?
Nu toate bancile au aceeasi practica, deoarece modul in care functioneaza perioada de gratie depinde de conditiile contractuale.
Spre exemplu, Raiffeisen Bank calculeaza dobanda in acelasi mod ca BCR in timp ce BRD sau Garanti Bank au o strategie diferita, mai avantajoasa pentru client. Acesta va plati dobanda doar pentru soldul ramas nerambursat la sfarsitul perioadei de gratie.
Spre exemplu, clienta de mai sus ar fi platit dobanda doar pentru 0,71 lei, nu pentru 3.608,71 lei.
Perioada de gratie permite obtinerea unui imprumut cu dobanda 0%, insa necesita o disciplina financiara din partea clientilor.
In consecinta, clientii trebuie sa fie extrem de atenti atunci cand isi aleg cardul de credit si mai ales atunci cand ramburseaza sumele, astfel incat sa beneficieze de perioada de gratie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News