Bancile vor fi obligate sa tina cont si de comisioanele de emitere si administrare a cardurillor de credit atunci cand calculeaza DAE, conform modificarilor aduse directivei europene privind creditul de consum. Noua formula coincide cu modul in care Conso.ro calculeaza DAE la cardurile de credit inca din 2006.
Desi cardurile de credit sunt cunoscute prin faptul ca reprezinta cea mai scumpa modalitate de finantare, modul in care este calculata DAE de catre banci nu reflecta mereu aceasta situatie. Motivul este ca bancile, de regula, nu includ in DAE decat costul cu dobanda, nu si alte costuri platite de client, cum sunt, de exemplu, taxa de emitere sau cea de administrare.
Noile reguli sunt obligatorii din 2013
Comisia Europeana a modificat insa
Directiva creditului de consum, care prevede acum o procedura mult mai exacta pentru calculul DAE la cardurile de credit. In acest caz se vor folosi urmatoarele ipoteze:
- creditul se acorda pe o perioada de 1 an, la finalul careia clientul a achitat atat suma imprumutata cat si toate dobanzile si comisioanele;
- creditul se ramburseaza in rate lunare egale, dobanzile si comisioanele fiind aplicabile, conform prevederilor contractuale.
Modificarile au fost deja publicate in Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre au obligatia sa-si adapteze legislatia nationala pana la 1 ianuarie 2013.
Promotiile nu vor mai disimula DAE
O alta modificare importanta apare atunci cand anumite comisioane sau dobanzi sunt disponibile doar pentru o perioada limitata. In aceste cazuri, bancile vor fi obligate sa tina cont in calculul DAE de comisioanele si dobanzile cele mai inalte practicate pe parcursul contractului.
Aceasta modificare este importanta in special pentru promotiile la cardurile de credit care prevad ca in primul an, clientul nu datoreaza comisioane de emitere sau de administrare, urmand ca ele sa fie percepute doar in anii urmatori. Pana acum, bancile puteau omite aceste costuri in calculul DAE, afisand astfel valori mai mici decat ar fi fost normal.
Noile prevederi adoptate de Comisia Europeana ajuta la calcularea corecta si completa a costurilor aferente cardurilor de credit, acesta fiind si motivul pentru care
Conso le-a adoptat inca din 2006 in sectiunea Comparatii carduri de credit, cand directiva creditului de consum (adoptata in 2008) se afla abia in stadiu de dezbatere la Bruxelles.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News