Numarul de carduri de credit valide in circularie a urcat cu aproape 117.000 in 2012. Cresterea este de peste 3 ori mai mare decat cea inregistrata in anul anterior, conform datelor BNR.
Cardul de credit a revenit in prima linie a strategiilor de vanzare ale bancilor. In nul anterior, numarul de carduri de credit in circulatie a urcat cu 116.962 de carduri, respectiv cu 5%. Avansul este de peste 3,5 ori mai mare decat cel inregistrat in 2011.
In total, romanii detin in nume propriu sau ca instrument de business aproximativ 2,27 milioane carduri de credit.
Politicile de vanzare s-au bazat in schimb mai mult pe oferirea de beneficii suplimentare, precum plata in rate, bonusuri la cumparaturi si posibilitatea de refinantare, in detrimentul unei reduceri a dobanzii standard percepute de banci.
Conform
datelor Conso.ro, costurile cardurilor de credit nu numai ca nu au scazut dar chiar s-a inregistrat o crestere de peste 1 procent. DAE mediu a urcat in 2012 de la 26,80% la 28,10%.
In ceea ce priveste cardurile de debit in circulatie, numarul acestora s-a ridicat la finalul anului trecut la peste 13,7 milioane, in crestere cu 350.000 de carduri fata de finalul lui 2011.
Comparativ, soldul creditului neguvernamental a urcat in 2012 cu doar 1,3%. Pe de alta parte, cardurile de credit, chiar daca aduc randamante mari bancilor, avand unele din cele mai ridicate costuri, reprezinta si produsul de creditare cu cele mai mari rate de neperformanta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News