Romanii folosesc in proportie foarte mica internet-banking-ul, desi operatiunile prin intermediul acestui canal sunt mult mai ieftine, atat in bani, cat mai ales in timp. Potrivit datelor publicate de Eurostat, doar 5% din populatia intre 16 si 74 de ani foloseste serviciile bancare online.
In aceste conditii, Romania este codasa Uniunii Europene, alaturi de Bulgaria, avand in vedere ca media la nivelul UE in privinta utilizarii internet-banking-ului este de 46%. La polul opus se afla tari precum Finlanda sau Danemarca cu un grad de utilizare de peste 85%.
Desi mai bine de doua treimi din romani utilizeaza internetul zilnic, bancile nu reusesc sa ii convinga sa ii convinga sa renunte la serviciile oferite in sucursalele clasice si sa treaca in mediul virtual. Si bancile ar putea face economii daca tot mai multi clienti se muta in mediul virtual, din reduceri de personal sau chiar inchidere de agentii, insa anumiti bancheri isi exprimau recent temerea ca digitalizarea serviciilor ar putea insemna o provocare pentru banci, avand in vedere ca s-ar putea trezi in sitiatia in care clientii si-ar efectua singuri tranzactiile si nu ar mai fi dispusi sa plateasca bancii comisioane in acest scop.
Deocamdata insa, si dintre romanii care utilizeaza internet-banking-ul, jumatate isi verifica aproape zilnic sumele din conturi, dar nu efectueaza si alte operatiuni, acest segment de clienti fiind principalul vizat de bancherii locali pe termen scurt.
Romanii nu se tem pentru siguranta tranzactiilor
Pe de alta parte insa, doar 10% dintre romani spun ca au refuzat sa utilizeze serviciile bancare online, de internet sau mobile banking, din cauza ca nu cred in siguranta tranzactiilor. la nivel european, media este, insa, aproape dubla - 18%, potrivit datelor Eurostat.
In Germania sunt cei mai multi (27%) care nu utilizeaza serviciile bancare electronice din cauza fricii pentru siguranta tranzactiilor, urmati de portughezi (26%), italieni (24%), spanioli (23%) si greci (22%).
La polul opus, cei mai curajosi in utilizarea internet banking-ului sunt cei din Lituania (4%), Estonia (5%), Turcia (6%) sau Finlanda (7%).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News