Cardul de credit este o solutie la indemana in multe cazuri, mai ales ca oferta bancilor cuprinde carduri de credit cu beneficii multiple: perioada extinsa de gratie, puncte de loialitate sau plata cumparaturilor in rate. Ca sa profitati de toate avantajele lor, trebuie, in primul rand, sa le cunoasteti caracteristicile si sa decideti care dintre acestea sunt cele mai importante pentru dumneavoastra.
Utilizat in mod inteligent si documentat, cardul de credit poate reprezenta un imprumut foarte util, cu cost zero. Si aceasta deoarece un card de credit, spre deosebire de alte produse de finantare, vine la pachet cu o perioada de gratie, in care banca nu percepe dobanda pentru platile derulate, daca restituti integral banii. Asadar, puteti utiliza gratuit creditul pe card, daca rambursati in intregime sumele utilizate la cumparaturi inainte de expirarea acestei perioade. Atentie, unele banci ofera aceasta facilitate doar daca posesorul de card face plati la comerciant, altele au perioada de gratie si pentru retragerile de la ATM.
In cazul in care nu rambursati intreaga suma in perioada de gratie – care poate ajunge pana la 65 de zile, este recomandat sa platiti lunar mai mult decat suma minima, stabilita in contract, care este calculata ca procent din valoarea creditului. Pe piata din Romania valoarea sumei minime este intre 2 si 10%. Daca nu reusiti sa adaugati un procent stabilit de dumneavoastra la suma minima, atunci este important ca pe aceasta sa o achitati cu rigurozitate.
Ce conteaza cel mai mult pentru dumneavoastra? Costurile, perioada de gratie sau avantajele suplimentare?
„Inainte de a aplica pentru un card de credit, incercati sa stabiliti ce va doriti cel mai mult de la acesta”, spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Romania si Moldova, MasterCard Europe.
„Daca pe primul loc sunt costurile mici, atunci e bine sa alegeti un card mai ieftin, dar care nu va avea facilitati, cum ar fi acumularea de puncte sau plata in rate fara dobanda. Apoi, daca doriti sa returnati banii in decursul perioadei de gratie, ar trebui sa alegeti un card la care ragazul acordat de banca este foarte mare. Daca doriti sa aveti optiunea de rate fara dobanda, sau diferite bonusuri/reduceri la un anumit comerciant sau la mai multi, ar trebui sa va uitati cu atentie la oferta din piata, care este foarte bogata, si sa optati pentru cardul potrivit”, continua reprezentantul MasterCard.
Totodata, Cosmin Vladimirescu atrage atentia ca „este foarte important sa cunoasteti mecanismul de functionare a cardului de credit, el fiind destinat in principal platilor la comercianti si nu retragerilor de bani de la bancomat. Cardurile de credit nu au comision pentru platile derulate la comercianti, ba mai mult, adesea sunt stimulate prin programe de reduceri sau posibilitatea de a face cumparaturi in rate”.
Cardul de credit este o garantie utila atunci cand faceti rezervari la hotel, cumparaturi online pe site-uri internationale (instrumentele de credit avand cea mai larga acceptare in comertul online din strainatate) sau pentru inchirierea unei masini.
O buna solutie pentru imprumuturi succesive, pe termen scurt, cardul de credit vorbeste despre situatia dumneavoastra financiara, avand impact asupra obtinerii unui alt credit, atunci cand nu este corect folosit. Daca, de exemplu, doriti sa va deschideti un credit de nevoi personale, unul ipotecar sau un alt card de credit, si aveti un istoric bun de plata a ratelor, nu veti avea probleme sa-l obtineti. In schimb, daca aveti datorii restante pe cardul de credit sau ati intarziat foarte mult plata lor si ati intrat in atentia Biroului de Credit, atunci puteti risca sa nu mai obtineti imprumutul dorit.
Cum alegeti si folositi cardul de credit in mod eficient?
• Informati-va care sunt cele mai bune conditii de creditare, care sa se potriveasca cerintelor si situatiei dumneavoastra financiare.
• Asigurati-va ca ati inteles ceea ce presupune contractul si valoarea dobanzii care trebuie platita daca nu rambursati banii in perioada de gratie, inainte de a accepta un card de credit.
• Stabiliti o limita lunara pentru cheltuieli si respectati-o.
• Rambursati lunar mai mult decat minimul stabilit de banca.
• Nu faceti plati cu cardul de credit folosind linia de credit daca nu sunteti sigur ca veti putea rambursa datoria.
• Folositi cardul de credit pentru plata la cumparaturi si nu pentru retrageri de numerar, pentru a beneficia de perioada de gratie (exista unele banci care acorda aceasta facilitate si pentru ATM; verificati inainte daca este si cazul cardului dumneavoastra).
• Tineti evidenta cumparaturilor si pastrati copii ale chitantelor, pentru ca, in cazul in care exista vreo eroare in extrasul de cont, sa puteti informa banca.
• Daca nu puteti plati datoria in timp util, contactati creditorul inainte de a acumula restante si explicati-i problema, pentru a stabili un plan de actiune agreat de ambele parti.
• Atunci cand solicitati un imprumut, creditorii analizeaza daca aveti datorii restante, ce cheltuieli realizati lunar, in cat timp va platiti datoriile. Dumneavoastra detineti controlul asupra acestor indicatori, prin modul in care va gestionati creditele, inclusiv cele de pe carduri, si tocmai de aceea trebuie sa ii aveti in permanenta in vedere.
• Fiti atenti ca si banca emitenta sa isi respecte obligatiile contractuale si verificati de la bun inceput care sunt drepturile, dar si obligatiile acesteia.
Asadar, un card de credit folosit in cunostinta de cauza este o solutie buna pentru problemele financiare, cu beneficii gandite sa va simplifice viata. Totul este sa va informati corect si complet inainte de a-l alege si sa-l folositi corespunzator.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News