In timp ce creditele clasice in lei si euro au inregistrat o ieftinire in ultimul an, cardurile de credit continua sa inregistreze aproape acelasi nivel de costuri ca acum 2 ani.
Bancile par sa fie extrem de inflexibile cand vine vorba despre dobanzile si comisioanele aferente cardurilor de credit. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie anuala a scazut cu doar 1 punct procentual in ultimii 2 ani, de la 28% la 27% in prezent, conform
datelor Conso.ro.
Mai mult, doar bancile de talie mica au lansat campanii promotionale ce au ca mesaj central reducerea costurilor la cardurile de credit, in timp ce unele banci mai mari chiar au scumpit nivelul dobanzii percepute clientilor.
La polul opus, restul produselor de creditare, inclusiv creditele de consum, au cunoscut mai multe valuri de ieftiniri, campanii promotionale si modificari ale procedurii de acordare. Creditele de consum in lei au in prezent un DAE mediu de 17,8%, cu aproape 4 puncte procentuale sub nivelul de acum 2 ani.
Explicatia poate fi pusa pe faptul ca bancile au preferat sa dezvolte ofertele de carduri de credit in special pe seama beneficiilor suplimentare pe care acestea le ofera si nu atat pe costuri.
Optiunea de rate fara dobanda sau punctele bonus oferite la utilizarea cardului la comercianti au fost principali vectori pe care s-au bazat campaniile de vanzare in ultimii ani.
Chiar si asa insa, cardurile de credit incep sa piarda teren. Numarul de carduri de credit aflate in circulatie a coborat la 2,14 milioane de unitati, cu 19.000 mai putin decat in urma cu 6 luni si cu 127.000 mai putin decat in urma cu 2 ani, conform datelor BNR.
Reducerea numarului de carduri poate fi pusa partial si pe o contractie generala a pietei, in conditiile in care intregul portofoliu de carduri la nivel de sistem bancar, incluzand cardurile de debit, a cunoscut o tendinta de reducere.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News