Desi dobanzile cardurilor de credit sunt foarte ridicate, bancile incearca sa le faca atractive oferind la pachet cu acestea rate la comerciantii parteneri (pana la 40), asigurari de calatorie, mile aeriene, transport fara costuri la retaileri ori bani inapoi la cumparaturi.
Dobanzile la cardurile de credit trec de 25% in multe cazuri, acest tip de imprumut ajungand sa fie de doua-trei ori mai scumpdecat imprumutul de nevoi personale, pentru cine isi dramuieste intelept resursele, posibilitatea de a cumpara in rate fara dobanda (uzual 12, 24 dar exista chiar si 40 de astfel de rate) este un avantaj important cand ai nevoie de obiectul vizat si nu poti astepta sa economisesti pana il poti cumpara cu banii jos (de pilda, cand se strica centrala termica in plina iarna sau ai o reparatie costisitoare de facut la masina personala care nu sufera amanare).
Similar, folosirea perioadei de gratie care se apropie de 2 luni este utila cand ne confruntam cu un varf neasteptat al cheltuielilor (o vacanta, o aniversare, etc) a?a cum programele de cashback pot aduce niste bani bineveniti in contul de card daca nu se abuzeaza de astfel de oportunitati pentru ca tentatia cheltuirii banilor care nu iti apartin si pentru care nu trebuie sa platesti imediat este reala.
In ciuda faptului ca bancile recomanda si platile uzuale, precum achitarea utilitatilor, folosind cardul de credit, la astfel de solutii ar trebui apelat doar in cazurile accidentale de lipsa de lichiditati pentru ca exista riscul ca banii care nu pot fi platiti in luna curenta sa nu poata fi achitati nici luna viitoaredin veniturile incasate, iar dependenta de cardul de credit sa se accentueze..
Cardurile BCR au “PlusInCont”
Cardurile de credit emise de banca au 55 de zile perioada de gratie, pana la 12 rate fara dobanda la cumparaturi si bani inapoi la cumparaturile de la parteneri. Pentru cei ce se inregistreaza in programul PlusInCont se ofera cashback reprezentat de discounturi de 4% la achizitiile de pe Aliexpress.com, Flanco, Booking.com, 1,5% pentru Cora, 10% la Carturesti, 3% la Decathlon, 20% la Dodo Pizza, etc.
Pentru a avea acces la programul de rate fara dobanda valoarea cumparaturilor trebuie sa fie de minim 200 de lei. Pentru o valoare cuprinsa intre 200 si 1.000 de lei se pot accesa 3 rate fara dobanda, pentru valori cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei pot fi 6 rate fara dobanda iar peste 2.000 lei se ajunge la 12 rate fara dobanda. Costul emiterii cardului standard Visa/Mastercard este de 20 de lei iar cel de administrare anuala de 45 de lei (pentru cardurile destinate achizitiilor de la Ikea costul de emitere este zero iar cel de administrare 30 de lei pe an). Pentru a avea acces la program (“De toate in rate” sau “Plata in rate la Ikea”) posesorul cardului trebuie sa anunte banca fie prin sms fie prin call center ca doreste activarea platilor cu rate zero pentru perioada vizata.
BRD si cele 40 de rate fara dobanda
Si pentru cardurile BRD exista facilitatea ratelor fara dobanda, uzual 6 oriunde in lume pentru plati de minim 200 de lei dar in cazul partenerilor bancii, semnificativ mai multe. De pilda, pentru cumparaturile de la Altex se poate merge la 40 de astfel de rate, la eMAG, F64, Mathaus la 24, Brico Depot-12, etc.
Comisionul de administrare a cardului este de 50 de lei pe an iar dobanda de 26%. Nu vom insista prea mult pe suma minima de rambursat pentru ca aceasta nu poate fi trecuta la avantaje in majoritatea cazurilor; cu cat este mai mica (de exemplu, in cazul BRD de 3,5% lunar din soldul utilizat) cu atat mai mult va plati posesorul cardului o dobanda foarte mare.
Raiffeisen Bank include contul Genius de la eMAG
Banca ofera la randul sau programul de rate fara dobanda la parteneri (pana la 24), perioda de gratie de 56 de zile, dobanda de 26%, 5% suma minima de rambursat pe luna si solutii moderne de plata (plati cu telefonul si ceasul). In cazul cardului Gold, exista si o asigurare de calatorie inclusa si posibilitatea ca din bonusurile acumulate (12,5 lei bonus la fiecare 1.500 lei cheltuiti intr-un ciclu de tranzactionare) sa se acopere taxa de administrare de 150 lei pe an.
Interesant este parteneriatul cu eMAG ce presupune ca cei care isi vor face pana la sfarsitul lunii iulie 2020 un astfel de card vor avea pentru un an inclus serviciul Genius de la eMAG (livrarea a produselor fara costuri de transport, 60 zile perioada de retur in loc de 30, promotii saptamanale). Cum un astfel de abonament costa 100 de lei pe an iar comisionul de administrare al bancii pentru card doar 60 de lei pe an, pare o afacere buna pentru cei interesati.
Banca Transilvania ofera mile aeriene la cumparaturile pe card
Cardurile de credit emise de banca ofera la randul lor rate fara dobanda la parteneri, au o dobanda fixa de 24%, o perioada de gratie de 55 de zile si include asigurari de calatorie prin Groupama (cu conditia ca posesorul sa fi facut cheltuieli de minim 300 de lei cu trei luni inainte de calatorie, iar cheltuielile aferente calatoriei sa fi fost facute tot prin intermediul cardului de credit). De remarcat aici programul Flying Blue Clasic si Premium care ofera mile ca premiu la fiecare cumparatura cu cardul pentru companiile Tarom, KLM si Air France astfel incat cine acumuleaza multe mile le poate converti in bilete de avion (5 lei cheltuiti aduc intre 1,3 si 2 mile castigate).
In concluzie, un card de credit poate fi mai avantajos decat un imprumut de nevoi personale in cazul unei achizitii de valoare mai mare care poate fi rambursata in 12 sau 24 de rate si pentru care costul aferent (emiterea cardului si administrarea sa anuala) este mai mic decat dobanda unui credit de nevoi personale de valoare egala.
In cazul in care este folosit doar pentru perioada de gratie aferenta, ramane de verificat daca beneficiile programelor de fidelitate si cashback vor compensa costurile cu emiterea si administrarea sa anuala.In tot cazul, nu uitati ca avantajul ratelor fara dobanda dispare la prima intarziere la plata, cand bancile vor calcula imediat penalitati.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News