Cardurile MasterCard pot fi utilizate nu doar pentru plati la comercianti sau retrageri numerar, ci si pentru a realiza transferuri rapide de bani. Noul serviciu poate fi utilizat de la bancomatele CEC Bank, pentru a tansmite bani in tara si in cateva tari. Pe viitor, serviciul va fi disponibil si romanilor care lucreaza in statele vest-europene.
De curand, MasterCard a adus si in Europa posibilitatea de transfer rapid de la card la card. Sistemul este folosit pe scara larga deja in America si Asia.
Cum se face un transfer prin card?
Transferul prin card bancar este oferit prin intermediul platformei MoneySend pusa la punct de MasterCard si presupune doua faze: primirea sau transmiterea de bani.
In timp ce primirea banilor prin aceasta platforma este deja acceptata de majoritatea bancilor din Romania si de bancile din alte state europene, serviciul de transmitere a fost lansat in premiera in parteneriat cu
CEC Bank.
Transimiterea de bani se realizeaza prin intermediul bancomatelor CEC Bank, in limita a 4.500 lei pe luna, pentru fiecare card. Clientii bancii trebuie sa introduca cardul MasterCard sau Maestro in bancomat, sa selecteze optiunea de transfer si sa introduca numarul de card al beneficiarului.
“Bancii expediati intra in contul destinatarului imediat dupa transfer sau in ziua urmatoare, iar pentru operatiunea de primire de bani pe conturi de card, CEC Bank nu percepe niciun comision”, a precizat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.
In timp ce platitorul trebuie sa aiba card CEC Bank, beneficiarul poate fi orice persoana care detine un card MasterCard emis de una din bancile inscrise in platforma MoneySend.
In afara de bancile din Romania, unde majoritatea ofera serviciul de primire, se mai pot face plati catre detinatori de carduri din tari din Europa Centrala si de Est, precum Republica Moldova, Ungaria, Cehia, Slovacia, dar si catre Israel, Turcia, Georgia, Armenia sau Azerbaidjan.
Comisioane mai mici decat la Western Union si Money Gram
Noutatea adusa de platforma MoneySend nu consta doar in modul de realizare a transferului, de la card la card, ci si in nivelul comisioanelor.
Astfel, pentru transferul unei sume de pana la 850 lei, comisionul este fix, de 6,75 lei. Pentru un transfer ce depaseste acest prag comisionul este de 1,5% din suma.
Comparativ, un transfer realizat prin virament interbancar poate costa 4-5 lei sau chiar mai mult in cazul platilor interne, dar depaseste lejer 15-20 euro daca se dorecte plata catre un cont din strainatate.
In cazul serviciilor de transfer rapid de tip Western Union sau Money Gram, cele mai mici tarife pornesc de la peste 5-7 euro.
Romanii care lucreaza in Occident trebuie sa mai astepte
In prezent, platforma MoneySend a fost implementata in Europa doar de CEC Bank pe partea de trimitere si de o serie de banci din estul continentului pe zona de incasare.
Pe viitor va avea loc inscrierea in aceasta platforma a bancilor din Italia, Spania sau Germania, unde exista comunitati importante de romani care doresc sa transmita bani catre rudele din tara.
Conform reprezentantilor MasterCard, bancile din Vestul Europei sunt interesate sa se inscrie in platforma, atata vreme cat exista o masa critica de banci care au adoptat deja serviciul, macar pe zona de incasare, in tarile estice.
“Bancile din Italia sau Spania au vrut sa se asigure ca bancile de aici pot primi bani. Cat de curand, speram sa se deschida si canalul Vest”, a precizat Cosmin Vladimirescu, country manager pentru Romania si Republica Moldova la MasterCard Europe.
Pe langa transferul direct de la bancomat, platforma MoneySend ofera si posibilitatea de transfer prin intermediul telefonului mobil. Posesorul telefonului trebuie sa isi descarce o aplicatie prin intermediul careia face transferul. Nu trebuie sa cunoasca decat numarul de telefon al beneficiarului pentru a face transferul.
Momentan, aceasta optiune nu a fost inca achizitionata de bancile locale, dar este utilizata destul de mult in SUA, India, China si Rusia.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News