Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.
Fata de sumele trase de pe cardul de credit, pentru care exista o perioada de gratie de peste 50 de zile, de regula si posibilitatea cumparaturilor in rate fara dobanda (uneori pana la 24 de rate, in functie de valoarea achizitiei-vezi aici articolul despre cardurile de credit), descoperitul de cont aferent cardurilor de debit pastreaza avantajul dobanzilor mai mici, plasate in apropierea creditelor de nevoi personale, fiind un soi de credit de consum “light”.
Cand e de preferat overdraftul?
Pentru cheltuieli de urgenta la comercianti ce nu ofera plata in rate (de pilda la achizitionarea unor servicii medicale, intrucat retailul clasic ofera pe scara larga plata in rate cu cardul de credit), pentru retrageri neprevazute de cash de la bancomate (cardurile de credit au comisioane piperate aici, de minim 1%), cand nu avem un card de credit sau nu avem unul la indemana.
Fata de cardul de credit, unde dobanda poate fi amanata peste 50 de zile sau anulata de platile in rate, la overdraft dobanda curge imediat dupa tragerea sumelor de bani de pe card, dar doar pentru sumele utilizate, nu pentru intreaga suma aprobata.
In compensatie, in aceste cazuri nu exista de regula comision de administrare lunar, spre deosebire de cardurile de credit, iar la fiecare alimentare a contului curent se ramburseaza partial sau total suma de bani utilizata.
Ce ofera principalele banci pe acest segment
Descoperitul de cont de la BCR poate reprezenta echivalentul a 3 salarii sau 4 pensii nete (maxim 40.000 lei). Incheierea unei asigurari de viata in valoare de 3 lei pe luna poate reduce marja aplicata de banca.
Dobanda aferenta sumelor retrase se calculeaza dupa algoritmul IRCC+10,99% in cazul existentei asigurarii de viata si IRCC+13,99% daca aceasta lipseste, durata creditarii find de maxim 24 luni.
Se poate utiliza si un girant in relatia cu banca.
La Banca Transilvania, overdraftul poate acoperi pana la 6 salarii nete, cu conditia respectarii gradului de indatorare fixat de banca la utilizarea acestui tip de imprumut.
Nu exista comisioane dar perioada de creditare este de maxim 12 luni, cu posibilitate de prelungire insa. Dobanda este fixa, de 14% pe an pentru cei care incaseaza veniturile in cont, si de 17% pentru cei care nu incaseaza veniturile in cont.
La BRD, banca accepta pana la 3 giranti in cazul acestui produs pentru a creste suma disponibila pentru descoperitul de cont. Descoperitul de cont poate fi folosit pana la 60 de luni, cu dobanda variabila IRCC+10,6%. Exista si o varianta de creditare in euro, cu dobanda Euribor la 3 luni+10%. Nu exista comision de administrare, dar exista unul de analiza a dosarului de 20 lei (5 euro).
In descoperitul de cont de la CEC Bank incap 9 salarii nete, dar nu mai mult de 60.000 lei. Creditul se acorda pentru 12 luni, iar dobanda este calculata cu formula IRCC+7,92%. Cei care sunt clientii bancii si incaseaza veniturile in cont pot primi aprobare pentru acest produs rapid, 100% online
La UniCredit Bank descoperitul de cont poate avea o valoare maxima echivalenta a 10.000 euro, in functie de venitul solicitantului, iar imprumutul se acorda pentru 12 luni.
Dobanda standard este IRCC+9% pe an, dar poate fi si mai mica, IRCC+7% daca se respecta conditiile de rulaj in cont (70% din venitul lunar al solicitantului luat in considerare la aprobarea liniei de credit).
La Raiffeisen Bank, descoperitul de cont poate reprezenta pana la 6 salarii sau pensii nete iar dobanda este variabila, IRCC+9,99%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News