Platile recurente si debitul direct au intrat in peisajul romanesc de cativa ani si ofera o alternativa avantajoasa pentru cei care nu doresc sa aiba grija facturilor sau a altor plati periodice. Optarea pentru un astfel de serviciu se poate face inclusiv online, la plata cu cardul, iar siguranta tranzactiilor nu are de suferit, asigura bancherii.
In fiecare luna, majoritatea ne confruntam cu aceeasi rutina: plata facturilor si a diverselor abonamente sau cotizatii periodice.
Modalitatile de plata online sau prin transfer bancar oferite de o serie de furnizori au eliminat dezavantajul de a face mai multe drumuri catre ghisee, dar situatia se poate imbunatati si mai mult.
Fara a beneficia de o promovare agresiva, platile recurente si debitul direct reprezinta o treapta superioara pentru cei care nu doresc sa piarda timp inutil in fiecare luna cu aceleasi plati. Astfel, banca poate fi mandatata sa faca plati automate din contul clientului in contul furnizorului, fie in suma fixa, fie exact suma inscrisa pe factura.
Platile recurente cu cardul
Debitul direct sau serviciul de plati recurente clasic presupune totusi semnarea de catre client, la unitatile bancii, a unui astfel de mandat.
De curand insa, in peisajul bancar autohton a aparut si posibilitatea de a opta pentru plati recurente online, realizate din contul de card, prin simpla bifare a acestei optiuni intr-un formular.
Mai exact, odata cu plata unei facturi online cu cardul, clientul poate opta pentru realizarea de plati ulterioare similare, cu o anumita periodicitate, fara a mai fi solicitata autorizarea tranzactiei. Un astfel de exemplu, este serviciul oferit RDS-RCS si BCR.
Cei care isi platesc online factura RCS-RDS cu cardul pot opta ca facturile ulterioare sa fie achitate utilizand aceleasi date de card, fara a mai fi necesara logarea clientului in sistem si autorizarea platilor.
Optiunea este disponibila tuturor celor care detin un card bancar MasterCard sau Visa emis in Romania, indiferent de banca emitenta.
”Tehnic vorbind, o plata recurenta este o duplicare a tranzactei initiale, posibil cu alta suma, la intervale regulate de timp, pentru acelasi beneficiar/comerciant”, explica reprezentantii BCR.
Siguranta tranzactiilor nu are de suferit
Realizarea de plati recurente cu cardul poate fi un subiect sensibil, mai ales in conditiile in care exista inca temeri in randul clientilor privind utilizarea cardului online.
Duplicarea datelor cardului sau extragerea lor frauduloasa dintr-o baza de date sunt principalele riscuri care pot determina clientii sa renunte la un astfel de serviciu.
Bancherii aduc asigurari insa ca astfel de situatii sunt practic imposibile iar platile recurente au acelasi nivel de siguranta ca orice alta plata cu cardul.
”Avand in vedere ca la o plata recurenta informatia despre card nu mai este trimisa catre Romcard (n.r. procesatorul platii) ci este folosita numai referinta la tranzactia initiala, nu exista nici un risc legat de informatii despre card”, au explicat reprezentantii BCR
Astfel, chiar daca cineva afla referinta platii, ea este inutila avand in vedere ca o plata recurenta se poate executa la un interval de timp stabilit si agreat cu platitorul in momentul primei plati (momentul setarii/definirii platii recurente), nu poate depasi data agreata (maxim 1 an) si nici nu se poate schimba destinatia (comerciantul) pentru care se face plata.
”Siguranta oferita platitorului este dublata si de faptul ca politica de tratare a refuzurilor la plata ramane valabila”, au mai precizat acestia.
Avantajele platilor recurente cu cardul
Utilizarea cardului pentru a face plati online a devenit o practica obisnuita in multe state din Uniunea Europeana si SUA.
Cum majoritatea acestor plati reprezinta abonamente la diverse publicatii, realizarea de plati periodice catre organizatii, fundatii sau achitarea de facturi, optiunea de plati recurente nu doar economiseste timp, dar elimina si riscul de a omite anumite plati si de a depasi data scadenta.
In plus, platile recurente cu cardul nu implica de regula bariere geografice. Spre exemplu, toti cei care doresc sa plateasca online abonamentul la o publicatie din strainatate pot utiliza serviciul de plati recurente daca au un card bancar valabil emis sub una din siglele acceptate de procesator (ex. MasterCard sau Visa), indiferent de banca emitenta.
In ceea ce priveste comisioanele, acestea sunt impuse de proprietarul platformei de plati online, dar trebuie sa respecte si legislatia tarii de care apartine respectivul site. Spre exemplu, in Romania, comerciantii nu au voie sa solicite un tarif mai mare daca se opteaza pentru plata cu cardul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News