top banner

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

16 Aprilie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Foto Unsplash.com

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.
Prima intrebare la care trebuie sa raspundem este cum vom folosi cardul de credit?
Sunt produse care pot fi alese pentru perioada mai mare de gratie, in cazul in care folosim cardul de credit pentru cumparaturile uzuale din timpul lunii si depasim din cand in cand bugetele alocate acestora, sume pe care le putem insa completa fara probleme la primul salariu. 
Sunt produse care pot fi recomandate pentru innoirea stocului de electrocasnice si gadgeturi, deci pentru achizitii care nu au o anumita regularitate, ci sunt alese pentru oportunitate (pret mai bun, inlocuirea de urgenta a unor obiecte defecte, etc), iar in acest caz ne orientam in functie de numarul de rate fara dobanda incluse. 
Nu in ultimul rand, alegem cardul de credit si in functie de nivelul dobanzilor, a costurilor eventualelor penalitati suportate si a predictibilitatii evolutiei dobanzilor. 
Carduri recomandate pentru numarul de rate fara dobanda
Cardurile de credit de la CEC Bank, emise sub sigla Visa (Affinity si Platinum) si Mastercard, ofera pana la 24 de rate fara dobanda pentru achizitiile efectuate la orice comerciant din tara sau strainatate. 
Numarul de rate este dat de valoarea cumparaturilor-3 rate pentru cumparaturi in valoare de 100-300 lei, 6 rate pentru valori intre 300 si 600 lei, 9 rate la valori intre 600 si 1200, 12 rate pentru valori intre 1200 si 1800, 18 rate la valori intre 1800 si 2400 lei si 24 rate pentru ce orice achizitie ce trece de 2400 lei.
Serviciul de plata in rate se poate activa din aplicatia mobila sau la o vizita in sucursala, iar posesorul cardului poate alege ca anumite achizitii sa nu faca parte din planul de rate. 
Comisionul de administrare este de 4 lei pe luna (la care ar trebui adaugat si comisionul de administrare a contului curent de care cardul este legat-5,5 lei) iar retragerile de numerar se taxeaza cu 1%, plus 3 lei. 
Perioda de gratie este de 59 zile, iar dobanda se calculeaza cu algoritmul IRCC plus 11,42%. 
Cardurile de credit BCR ofera la randul lor pana la 12 rate fara dobanda, la cumparaturi mai mari de 600 lei. 
Procedura este urmatoarea-platesti produsele cu cardul de credit BCR, banca trimite un sms cu oferta de plata in rate dupa confirmarea comenzii, posesorul cardului raspunde la sms cu referinta tranzactiei comunicate in sms-ul bancii, BCR transforma tranzactia in una cu plata in rate care va aparea pe extras. 
Cumparaturile in valoare de 600-1000 lei pot fi achitate in 3 rate fara dobanda, cele intre 1000 si 2000 lei in 6 rate, iar cele peste 2000 lei in pana la 12 rate. 
Pentru cardul de credit standard dobanda este de 28%, comisionul anual de administrare 45 lei, comisionul de emitere card 20 de lei, perioada de gratie pana la 55 de zile, iar comisionul de retragere numerar 3%, minim 10 lei. 
Raiffeisen Bank ofera programul Multishop prin intermediul cardurilor sale de credit standard, iar prin reteaua de parteneri se pot obtine cumparaturi in maxim 12 rate fara dobanda pentru achizitiile din Romania (12 rate se intalnesc la Altex, F64, Cora, Selgros, Mobexpert, etc.).
Dobanda este de 26%, comisionul de administrare anual 40 de lei, taxa emitere card 25 lei, perioada de gratie pana la 56 zile, retragerea de la ATM in tara este de 1% plus 2,5 lei. 
Cardurile Star Forte de la Banca Transilvania propun pana la 18 rate fara dobanda in reteaua partenerilor, dar numarul maxim se obtine totusi intr-un numar limitat de cazuri (pentru electrocasnice de pilda doar la Flanco), uzual fiind intalnite 6 sau 12 rate. 
Achizitiile beneficiaza si de un anumit numar de puncte Star care pot fi utilizate la noi cumparaturi, perioada de gratie de 55 de zile, taxa de administrare de 25 lei si cea de emitere de 20 de lei, dobanda 24%, comisionul de retragere numerar in tara 1% plus 3,5 lei. 
Carduri recomandate pentru costurile reduse
Cei care depasesc uneori perioada de gratie vor sa nu plateasca dobanzi prea mari pentru achizitiile cu cardurile de credit sau...sa nu plateasca deloc dobanzi. 
Intesa Sanpaolo Bank a inlocuit astfel dobanda pentru cardurile sale de credit cu o taxa lunara de administrare de 25 de lei, cei care folosesc cardul de credit pentru cumparaturi urmand sa ramburseze minim 5% din valoarea achizitiilor in fiecare luna. 
Emiterea cardului principal costa 15 lei, dobanda penalizatoare 2% (daca nu se achita cei 5% lunar), perioada de gratie 45 zile. 
Dobanzile reduse pentru achizitiile cu cardul de credit apar frecvent in cazul unor parteneriate, precum cel dintre BCR si IKEA, cardul de credit rezultat in urma acestui parteneriat purtand o dobanda de doar 15%. 
Cardurile de credit Libra Internet Bank emise sub sigla Mastercard vin cu o dobanda calculata in functie de IRCC (IRCC+12,25%, o marja sub cea a CEC amintita mai sus) si ofera in plus o serie de reduceri de pret prin magazinele partenere. 
Dobanzi sub 20% mai gasim in doua cazuri-Bonus Card de la Garanti Bank (19,2%, fixa) si cardurile Vista Classic, de la Vista Bank (IRCC+12,8%). 
Cardul Bonus Card Standard de la Garanti ofera la randul sau pana la 12 rate fara dobanda la comerciantii parteneri si pana la 10% din valoarea achizitiei in puncte bonus, nu are comision de administrare in primul an (20 de lei din cel de al doilea), 50 de zile perioada de gratie si include asigurare gratuita pentru cumparaturile cu cardul de credit. 
Pentru alegerea caracteristicilor care vi se potrivesc cel mai bine ale cardului de credit dorit, utilizati cu incredere comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă