Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.
Atasata cardurilor de credit si chiar si a celor de debit, optiunea de cash-back presupune acordarea unor recompense sub forma de bani intorsi pe card din valoarea cumparaturilor iar procentele care sunt aduse in discutie in cel din urma caz nu sunt deloc de neglijat, intre 3 si 10%.
Cash-back de 5% prin parteneriatul Banca Transilvania-Carrefour
Carrefour Romania si BT Direct, divizia de consumer finance a Grupului Financiar Banca Transilvania, au lansat la inceputul lunii aprilie un card de credit prin care se poate obtine finantare direct in magazin si, ulterior, 5% din valoarea cumparaturilor realizate in magazinele Carrefour si online, pe Carrefour.ro.
Cardul poate fi obtinut in hypermarket-urile Carrefour printr-o procedura simplificata iar utilizatorii beneficiaza de finantari pe loc de pana la 40.000 de lei si de 5% cash-back.
Cardul poate fi folosit la orice comerciant, inclusiv pentru plata facturilor, insa beneficiul de 5% este exclusiv in cadrul Carrefour, procentul returnat in cazul altor comercianti este de 2%.
La minimum 500 de lei cheltuiti, tranzactia se poate imparti in 3 rate fara dobanda sau intre 4 si 36 de rate, cu doar 1% dobanda lunara, prin programul Rate Oriunde, iar beneficiul poate fi activat prin SMS.
Bonus si cash-back de la Raiffeisen Bank
Cu cardul de credit World Mastercard de la Raiffeisen poti primi un bonus de 150 lei daca aplici pentru cardul de cumparaturi pana pe 30 aprilie si platesti cu el in magazine sau online de minimum 500 lei pana pe 31 mai 2022.
Exista si un procent alocat pentru cash-back la fiecare tranzactie, mult mai modest insa ca in exemplul precedent, de 0,5% din valoarea cumparaturilor efectuate in supermarketuri, benzinarii, farmacii, restaurante si cafenele din Romania.
Libra Bank urca stacheta la 10%
Libra Internet Bank a lansat din 15 aprilie o serie de carduri de debit pentru persoanele fizice sub denumirea Avanpost.
Cardurile ofera 10% cash-back instant pentru cumparaturile realizate in reteaua de aproape 600 de Avanposturi online sau localizate in intreaga tara precum si 3 retrageri gratuite de la orice ATM din lume, in fiecare luna.
Exista o varianta Gold, unde administrarea costa 4 lei/luna, si care ofera in plus asigurare de calatorie si acces in business lounge-ul din aeroportul Otopeni si o varianta Free, unde administrarea este gratuita.
Marea majoritate a avanposturilor sunt reprezentate de restaurante, cafenele, frizerii, drogherii, bacanii, etc.
Propunerile Revolut si ING Bank
Din aprilie 2022, clienții Revolut din Romania vor putea beneficia de 3% cashback, dar nu mai mult de 10 lei, atunci cand achizitionează orice tip de carburant din statiile Socar. Noua recompensa disponibila direct in aplicatie in sectiunea Recompense, poate fi utilizata de toți clientii Revolut, indiferent de planul financiar pentru care au optat.
O alta recompensa interesanta la Revolut este cash-back-ul de 5% aferent achizitiilor din magazinele Flanco, 7% la elefant.ro sau cel de 10% din magazinele Lensa.
ING Bank propune ING Bazar, unde utilizatorii au acces in la o forma modificata de cash-back sub forma de reduceri. Astfel, ni aprilie exista o reducere de 15% la comenzile prin Tazz (in limita a 25 lei), una de 30% la abonamentele Medlife (in limita a 300 lei), 5% la achizitiile de la Flanco, 3% la Socar si Auchan, etc. Utilizatorii cardurilor ING trebuie mai intai sa rezerve reducerile din aplicatie si apoi sa le utilizeze (majoritatea reducerilor sunt valabile la o singura tranzactie).
Cardurile cu recompense sunt tentante, mai ales in contextul in care preturile cresc, dar folosirea lor in exces are si riscuri.
In cazul cardurilor de credit cu cash-back daca suma folosita pentru achizitii nu este returnata in perioada de gratie (in jur de 50 de zile) banca va percepe o dobanda a carei rata anuala este net superioara discontului sau cash-back-ului obtinut (de pilda, la cardurile Raiffeisen pomenite mai sus dobanda este de 22% pe an).
Chiar si in cazul cardurilor de debit, folosirea programelor de recompensare a utilizatorilor poate genera cheltuieli care nu sunt neaparat necesare, doar in goana dupa reduceri, iar bugetul familiei poate avea de suferit.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News