Comisioanele interbancare la carduri vor limitate la 0,2% pentru tranzactiile cu carduri de debit si la 0,3% pentru cele cu carduri de credit, conform unei propuneri legislative.
Aceste comisioane sunt generate atunci cand cardurile bancare sunt utilizate pentru plata cumparaturilor. Banca emitenta a cardului este obligata sa achite comisionul catre banca acceptatoare (cea care a instalat dispozitivul de acceptare a cardului, la punctul de vanzare).
Ulterior, acest comision interbancar este recuperat de banca platitoare de la comerciant, iar acesta din urma il recupereaza de la consumator, prin scumpirea produselor vandute.
Comisioanele interbancare actioneaza ca un pret minim, reprezentand 70-80% din pretul platit de comerciant pentru acceptarea cardului, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Din datele publicate de Ministerul Finantelor, nivelul comisionului interbancar este de 1%. Exceptie fac tranzactiile cu petrol, unde comisionul coboara la 0,7% si tranzactiile e-commerce – cu un comision de 1,5%.
Plafoanele propuse pentru comisioane sunt aceleasi cu cele avansate de Comisia Europeana in proiectul de regulament privind comisioanele interbancare. Acesta prevede ca limitarea comisioanelor sa se aplice gradual: mai intai pentru platite transfrontaliere si abia dupa 2 ani, si pentru platile nationale. La noi, propunerea guvernului nu include o perioada de tranzitie.
Limitarea comisioanelor este de asteptat sa conduca la economii de costuri pentru comercianti. Ulterior, competitia dintre retaileri va contribui la reducerea preturilor, iar beneficiile vor fi resimtite si de catre consumatori.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News