DAE medie la cardurile de credit a ramas aproape neschimbata pe parcursul ultimelor 13 luni, pe cand costurile la celelalte tipuri de credite negarantate a coborat cu pana la 2,4 procente.
Dobanda anuala efectiva (DAE) medie la cardurile de credit in lei a inregistrat variatii lunare de maxim 0,2% incepand cu aprilie 2010, valoarea acesteia osciland intre un minim de 28% si un maxim de 28,3%. In prezent, costul total mediu suportat de clienti se situeaza la acelasi nivel afisat la finele lui aprilie 2010, si anume 28,2%, potrivit
datelor centralizate de Conso.ro
Pe de alta parte, in cazul creditelor de consum in lei
DAE mediu s-a redus in aceeasi perioada de la 21,2% la 18,8%. Si costurile aferente creditelor auto in lei au urmat acelasi trend, coborand cu 1,9 puncte procentuale, pana la 17,4% in prezent.
Clientii pot insa evita plata dobanzii incorporata in DAE la cardurile de credit, prin returnarea integrala, in timpul perioadei de gratie, a sumelor folosite. Daca insa nu este posibila aceasta varianta, acestia isi pot diminua efortul financiar prin rambursarea lunara a unei sume cat mai mari, si nu doar a sumei minime impuse de banci.
In vreme ce cel mai mic cost (18,2%) este practicat de BRD, EFG Retail Services se evidentiaza cu cel mai scump produs (43,9%). In consedinta, compararea ofertelor existente poate scuti de asemenea posesorii acestora de un efort financiar suplimentar inutil.
Pe de alta parte, bancile au lansat o serie de oferte care presupun plata cumparaturilor prin cardul de credit la magazinele partenere intr-un anumit numar de rate fara dobanda.
Si aceasta facilitate poate duce la economisirea unor sume importante de bani daca posesorii acestora verifica ofertele existente la un anumit magazin inainte de a efectua plata produselor achizitionate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News