top banner

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

10 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Foto Unsplash.com

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.
Daca in iulie am avut o majorare cu 1 punct procentual a dobanzii BNR, in august cu 0,75 pp si in octombrie tot cu 0,75 pp, iata ca in aceasta luna Banca Centrala confirma trendul de scadere si ajusteaza cu numai 0,5 pp nivelul acesteia, pana la 6.75%. 
Majorarile succesive de dobanzi, in lupta cu inflatia care nu da semne inca de calmare (16% in septembrie) s-au simtit in principal asupra debitorilor cu credite legate de ROBOR (care a trecut de 8%) dar si cei care s-au orientat spre IRCC nu scapa neafectati desi in acest moment valoarea indicelui este de 4,06% (va creste insa spre 6% din ianuarie). 
Deponentii au primit dobanzi majorate luna de luna desi nivelurile atinse in prezent-pana la 10% pe partea ofertelor bancare, randament brut, si 9,1% pentru titlurile de stat pentru populatie in cadrul programului Tezaur, randament net-nu le asigura decat o atenuare a reducerii puterii de cumparare prin inflatie.
Si cardurile de credit pot fi legate de IRCC
Posesorii de carduri de credit s-au obisnuit cu dobanzi mai mari decat cele aferente unui imprumut de nevoi personale, motivul invocat fiind acela ca si riscurile asumate de banci pentru aceste produse sunt mai mari. De regula, dobanzile sunt fixe si urca peste 20%, fiind frecvent in segmentul 24-28%. 
Exista insa si banci care isi leaga dobanzile cardurilor de credit de IRCC, iar partea buna este ca dobanzile totale pot fi mai mici in unele cazuri decat cele la cardurile cu dobanzi fixe. 
CEC Bank de pilda leaga dobanda la cardurile de credit emise sub sigla Visa (Affinity si Platinum) sau Mastercard (Standard) de IRCC, peste care se aplica o marja de 11,42%. Cardurile ofera plata in rate (pana la 24 rate) si pana la 59 de zile perioada de gratie, impunand rambursarea lunara a minim 2,5% din sumele utilizate. 
Vista Classic Credit Card emis sub sigla Visa are un algoritm de dobanda IRCC+12,8%, ofera o perioada de gratie de pana la 50 de zile si impune rambursarea lunara a minim 5% din sumele utilizate. 
In schimb, cardurile de cumparaturi emise de Alpha Bank sub sigla Visa si Mastercard au dobanda IRCC+21,95%, pana la 12 rate fara dobanda, minim 2,5% din suma utilizata de rambursat lunar, puncte de fidelitate Alpha Shop. 
Dupa cum se observa cardurile de credit emise de CEC si Vista vor avea dobanzi sub 20% chiar si dupa majorarea IRCC din ianuarie, iar cele ale Alpha Bank vor deveni mai putin prietenoase dupa urmatoarele ajustari ale IRCC.
Cand sunt indicate cardurile de credit?
Desi sunt produse mai scumpe decat creditele clasice, cardurile bancare de credit pot fi recomandate pentru a obtine anumite discounturi de la parterii bancilor, mai ales cand cumparam des de la acestia, cand ofera puncte bonus convertibile in bani destul de generoase (vezi de pilda Bonus Card de la Garanti Bank ce ofera 0,3% din valoarea fiecarei tranzactii si pana la 10% din cele efectuate la comerciantii parteneri) sau pentru numarul mare de rate fara dobanda cand nu avem toata suma cash pentru a face o anumit achizitie.
Procentul relativ mic impus pentru rambursarile lunare (2-5%) poate fi insa inselator de vreme ce sumele ramase de rambursat  sunt taxate cu dobanzi relativ mari plus dobanzile penalizatoare in cazul unor intarzieri. 
Cine este insa disciplinat si se poate incadra in perioadele de gratie si poate rambursa fara sincope ratele lunare, nu ar trebui sa se teama prea mult de pericolele pe care le presupun acestea . 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă