Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?
Bancile, in general, isi promoveaza cardurile de credit marsand puternic pe beneficiul ratelor fara dobanda, fie la magazinele partenere, fie la orice alti comercianti.
In acest caz, insa, trebuie sa fii foarte atent. Daca ai facut cumparaturi cu cardul de credit si, in plus, ai achizitionat un bun in rate, pentru a beneficia de dobanda zero pentru intreaga suma utilizata de pe card trebuie ca, pana la expirarea perioadei de gratie, sa achiti in TOTALITATE suma utilizata la cumparaturi si rata lunara fixa pentru bunul astfel cumparat.
Cum platesti ratele lunare, sa beneficiezi de dobanda zero?
Spre exemplu, daca ai cheltuit de pe card 1.000 lei pentru cumparaturi standard si ai cumparat si un obiect (frigider, televizor, etc.) in valoare de 1.200 lei, in 12 rate fixe „fara dobanda”, daca nu vrei sa platesti dobanda, trebuie sa returnezi pana la sfarsitul perioadei de gratie cei 1.000 lei aferenti cumparaturilor standard si prima rata din cei 1.200 lei (respectiv 100 lei).
Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie rambursezi doar 200 de lei, vei plati dobanda pentru diferenta de 900 lei.
Atentie! In general, banca solicita, prin extrasul de cont lunar, doar rambursarea unei sume minime, care, uneori, reprezinta doar dobanda si comisioanele datorate bancii. Insa, pentru a beneficia de dobanda zero pentru toate cheltuielile pe card, clientul trebuie sa ramburseze suma TOTALA de plata in luna respectiva.
In cazul in care amani plata unei rate lunare, pentru aceasta suma, banca va percepe dobanda.
Ar fi bine sa NU scoti bani de la bancomat folosind cardul de credit!
Asadar, avand in vedere ca un card de credit poate fi utilizat atat la cumparaturi obisnuite sau in rate „fara dobanda”, cat si pentru retrageri de numerar de la bancomate, ai mare grija la modul in care il folosesti. In special daca vrei sa scoti bani de la ATM, operatiune total nerecomandata avand in vedere ca cele mai multe banci nu acorda perioada de gratie pentru sumele astfel folosite.
Banca ofera o perioada de gratie care, in general, ajunge la 50-60 de zile. Trebuie sa stii insa ca la anumite banci aceasta se aplica doar pentru cumparaturile la comercianti. Sunt banci care acorda perioada de gratie si la retragerile de numerar, insa trebuie sa te asiguri ca banca ta este una dintre ele. In plus, trebuie sa ai grija la comisioanele de retragere, care sunt mai mari decat in cazul cardurilor de debit, asa cum arata trainingul
BaniIQ.
Ce alte beneficii mai acorda bancile la cardurile de credit?
In afara de posibilitatea platii in rate, fara dobanda, bancile acorda utilizatorilor de carduri de credit si alte beneficii, cele mai frecvente fiind punctele bonus - fie pentru cumparaturi la comerciantii parteneri (in cele mai multe cazuri), fie pentru toate cumparaturile - sau reducerile in magazinele partenere.
Si in acest caz, insa, oferta difera de la banca la banca. Cele mai multe limiteaza utilizarea punctelor acumulate la magazinele partenere, insa sunt si banci care permit preschimbarea punctelor in bani pe card.
Alte beneficii atasate cardurilor de credit de anumite banci sunt eliminarea comisionului de conversie valutara, comision anual gratuit pentru cumparaturi peste anumite sume (ex. 1.000 de lei pe luna, timp de un an), eliberare gratuita daca se opteaza pentru asigurarea de deces din accident, imbolnaviri si pierderea involuntara a locului de munca sau invaliditate temporara, abonamente la centre de wellness sau chiar donatii din partea bancii, in limita cumparaturilor efectuate, pentru organizatii neguvernamentale partenere.
In plus, sunt si carduri la care unele banci acorda bonusuri in mile aeriene, care pot fi utilizate la achizitionarea biletelor de avion, bagaje suplimentare gratuite, imbunatatirea clasei de zbor, reduceri la cumpararturi in magazine online partenere, internet si mobile banking gratuite pe termen limitat, sau acces in zonele de business din anumite aeroporturi. Este bine sa te documentezi din timp si sa compari aceste oferte, asa cum arata trainingul
Baniipenet.ro.
La aceste beneficii, insa, vin in contrapartida costurile cardului de credit, care sunt mai mari decat la un credit de consum clasic (dobanda si comisioanele). De aceea se recomanda utilizarea cardului de credit pentru cheltuieli lunare, rambursabile in limita perioadei de gratie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News