Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.
Procedeul de copiere a datelor poarta denumirea de skimming si consta in montarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cartilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscriptionarea unor noi carti de credit, cu care se fac extrageri de numerar.
Dispozitiv de blocare a cardului!
“De asemenea, alt mod de operare pentru obtinerea datelor in vederea clonarii cardului este "bucla libaneza" - un dispozitiv care se monteaza la gura bancomatului si care blocheaza cardul inauntru. Imediat apare un "binevoitor" care isi ofera ajutorul, afla PIN-ul chiar de la client si, dupa plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat”, se arata intr-un comunicat al Politiei.
Pentru a nu fi victima a infractiunilor de tip skimming, Politia recomanda celor care scot bani de la ATM sa nu lase la vedere chitante, facturi sau alte documente care contin informatii despre cardul bancar si sa anunte imediat banca daca isi schimba datele personale (adresa, numar de telefon, etc.).
“Daca vi se blocheaza cardul in bancomat, nu cereti si nu permiteti ajutorul nimanui si mai ales nu spuneti nimanui PIN-ul! Nu permiteti nimanui sa stea aproape de dumneavoastra atunci cand introduceti PIN-ul! Acoperiti tastatura cu mana in momentul formarii codului PIN si verificati autenticitatea fantei in care se introduce cardul bancar”, mai spun specialistii din Politie.
Cum verificam daca tastatura este cea originala?
Totodata, posesorii de carduri trebuie sa verifice daca pe tastatura originala a bancomatului nu a fost aplicata o tastatura falsa, care permite retinerea codului PIN introdus.
Asadar, inainte de a efectua orice operatiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii sa traga usor de tastatura bancomatului. In cazul in care aceasta este falsa, se desprinde.
Un alt indiciu asupra falsitatii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Daca este originala, tasta 5 prezinta o usoara denivelare, in timp ce pe tastatura falsa este perfect neteda, se mai arata in comunicat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News