In valtoarea activitatilor de zi cu zi, plata facturilor devine adeseori o corvoada, mai ales daca programul de la serviciu este strict si depaseste cu mult ora la care orice ghiseu a tras obloanele. O solutie simpla pentru a scapa de stresul facturilor vine din partea bancilor, care ofera numeroase alternative pentru plata, prin intermediul carora puteti efectua operatiuni bancare fara a mai fi "legaţi" de un anumit loc sau program.
Unul dintre primele articole publicate pe
EduCard ("Banca de la un click distanţa") a avut ca subiect o problema cu care cei mai multi dintre noi ne confruntam: cum pot fi achitate facturile comod, fara stres si fara intarzieri atunci cand programul de la birou nu ne permite, adeseori, nici sa ne luam pauza de pranz?
Nu intamplator ne-am oprit atunci asupra acestui subiect – pentru ca, stim bine, plata facturilor este o sarcina de care ne lovim (macar) luna de luna si pe cat de simpla pare indeplinirea ei, pe atat de stresanta se poate dovedi uneori.
Va propuneam atunci, ca solutie, sa va indreptati atentia asupra instrumentelor de internet banking din oferta bancilor romanesti; o solutie facila, la indemana si tot mai raspandita. Prin internet banking puteti realiza o multitudine de operatiuni – precum plati in lei sau valuta catre diferiti beneficiari, schimburi valutare, constituire sau inchidere de depozite, vizualizarea extraselor de cont etc. - de acasa, de la birou sau din orice alt loc in care va puteti conecta la Internet.
De cele mai multe ori, utilizand serviciile de internet banking puteti obtine, in plus, şi economii la costurile pentru serviciile bancare. Internet banking-ul nu este insa singura solutie pe care o puteti utiliza pentru a scapa de stresul platii facturilor sau pentru alte operaţiuni in relatie cu banca. Ce puteti face, de exemplu, daca nu aveti acces la un calculator, o conexiune la internet sau, pur şi simplu, nu sunteti familiarizat cu acest sistem?
In acest caz e bine sa stiti ca bancile va ofera si alte optiuni, care includ instrumente precum plata automata a facturilor, plati prin telefon sau cu ajutorul mobilului. Tipul si complexitatea operatiunilor si tranzactiilor pe care le puteti efectua prin fiecare dintre aceste metode difera destul de mult de la banca la banca, dar si de la serviciu la serviciu. In mod similar, taxele percepute de institutiile bancare, dar si reducerile de costuri pe care le puteti obtine, variaza. In functie de banca, puteti accesa toate aceste servicii ca parte a unui pachet integrat sau individual – atentie, costurile pot sa difere si cel mai bine este sa solicitati bancii dvs. informaţii detaliate despre taxele percepute (sub forma unui abonament lunar, taxa anuala sau comision aferent fiecarei tranzactii) dar si despre optiunile pentru optimizarea acestor costuri (ca de exemplu, pachetele de produse şi servicii).
Cum va ajuta insa toate aceste instrumente sa uitati de facturi, aşa cum spunem in titlu, fara a risca sa "uite" si furnizorul de servicii de dvs. pentru ca nu ati platit la timp? In primul rand, utilizandu-le nu veti mai fi nevoit sa mergeti pana la ghişeul companiei, la banca sau la alti parteneri unde se pot achita; scapati, astfel, de drumuri obositoare si de cozi interminabile la ghiseu. Apoi, nu veţi mai fi „legat" strict de programul bancii pentru a realiza tranzactiile respective; puteti sa va platiti in liniste facturile oricand doriti, dupa serviciu, in pauza de masa sau dimineata la cafea. Ba chiar mai mult, daca utilizati asa numitul serviciu de direct debit banca va achita automat, din contul dvs., facturile pe care o autorizati sa le plateasca.
Acest serviciu este potrivit in cazul platilor recurente – aşa cum sunt, de exemplu, cele pentru curentul electric, telefonul mobil, internet, utilitati etc. Practic, printr-un contract pe care il incheiaţi o singura data, mandatati banca sa va achite facturile dintr-un cont pe care il indicati (ca atare, conditia minima este sa aveti un
cont curent deschis), la data de scadenta a acestora, care este transmisa bancii de catre beneficiar; in functie de institutia financiara, lista beneficiarilor poate sa varieze. Tot ceea ce mai trebuie sa faceţi, odata ce ati incheiat un astfel de contract, este sa va asigurati ca, la data scadentei, aveti in cont o suma de bani acoperitoare (in caz contrar riscati sa ramaneti cu factura neplatita). Cel mai adesea, transferurile prin direct debit sunt gratuite atunci cand furnizorul are un cont deschis la banca dvs. si sunt taxate modic daca acesta are contul deschis la alta banca.
Plata prin telefon este o alta optiune pe care o pun la dispozitie din ce in ce mai multe banci; in baza unui contract, puteti realiza plata facturilor cu un simplu telefon, la un numar special pus la dispozitia clientilor de institutia financiara. Astfel, aveti acces la un program mai lung decat cel al sucursalelor sau al furnizorilor de servicii – desi, atentie, nu este nici el non-stop. Cel mai adesea, utilizarea acestui serviciu nu presupune taxe sau comisioane suplimentare celor pe care le platiti in sucursale ba, dimpotriva, unele institutii financiare ofera chiar reduceri importante de comisioane pentru tranzactiile la distanta. Puteti realiza o gama larga de operatiuni (diferite de la o banca la alta) precum: obtinerea de informatii si operatiuni privind contul curent sau alte conturi/depozite/credite pe care le detineti, realizarea de tranzactii etc. In functie de banca, modalitatea de identificare si autorizare a tranzactiilor poate consta in coduri generate de un dispozitiv electronic, un identificator unic alocat dvs., parola etc. – pastrati aceste informatii in siguranţa si nu le dezvaluiti nimanui, pentru a nu risca sa cadeti victima fraudelor. De cele mai multe ori, o masura in plus de siguranta impusa de banca este limitarea valorii tranzactiilor care se pot efectua pana la un anumit prag.
Nu in ultimul rand, daca dispuneti de un telefon mobil, puteti alege un serviciu de mobile banking; pe scurt, in acest fel, puteti realiza operaţiuni bancare de oriunde va aflati (atata vreme cat operatorul dvs. ofera acoperire), chiar si din strainatate. Si de aceasta data, lista operatiunilor posibile este extrem de variata (in functie de furnizorii serviciului), dar ea include obtinerea de informatii privind soldul conturilor sau alte produse ale bancii, realizarea de transferuri intre conturi sau plati catre diferiti beneficiari (cu care banca are parteneriat), notificari diverse etc. Accesul se poate realiza non-stop insa – atentie – platile nu se efectueaza intotdeauna instantaneu. Luati-va, asadar, o marja de timp atunci cand platiţi o factura, sa spunem, la miezul nopţii (pentru ca da, o puteţi face linistit) – ea va fi inregistrata de beneficiar cu un oarecare decalaj. Pentru a utiliza mobile banking aveţi nevoie de o cartela SIM pe care sa fie preinstalata aplicaţia (in functie de operatorul dvs.), sa aveţi un cont curent la banca, din care sa fie realizate platile, si sa incheiati cu institutia financiara un contract pentru acest serviciu. Atentie, operatiunile sunt, de aceasta data, comisionate si se percepe o taxa (lunara, in mod obişnuit) pentru utilizarea serviciului.
Acestea sunt doar alte cateva optiuni suplimentare pe care le aveti pentru a va plati cu usurinta facturile stand linistit acasa, in fata televizorului, la birou sau, de ce nu, pe o banca in parc. Raman, bineinteles, la fel de valide si utile si internet banking-ului sau platile realizate cu cardul la bancomat (acolo unde este disponibila aceasta optiune). Alegeti cu atentie instrumentul cel mai potrivit pentru dvs., in functie de preferintele si obiceiurile de consum, si bucurati-va de timpul pretios castigat astfel.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News