top banner

Cumparaturile cu cardul pe internet - de la teorie la practica

22 Mai 2012 | Autor: Alina Branescu

Cumparaturile cu cardul pe internet - de la teorie la practica

De la oferte si promotii cu reduceri de pana la 50-60%, colectii din Paris sau Milano, la un click distanta, pachete turistice, in tara sau in strainatate, pana la cadouri personalizate pentru cei dragi si haine vintage, internetul a devenit locul in care ne putem „plimba” peste mari si tari in doar cateva minute, fara viza sau bagaje.
Campaniile de incurajare a comertului electronic din ultimii doi ani si progresele considerabile inregistrate in domeniul sigurantei tranzactiilor au constituit motivele necesare pentru ca atat comerciantii, cat si clientii sa treaca in online.
„In ultima perioada, comerciantii au inteles beneficiile unei platforme pe internet si au lucrat intens pentru a extinde eforturile din offline in online”, spune Gabriel Ghita, Business Development CEE, MasterCard Europe. „Pe de alta parte, consumatorii si-au modificat comportamentul si au inceput sa aiba incredere in magazinele virtuale, mai ales datorita avantajelor pe care acestea le ofera: simplitate, comoditate, posibilitatea de a compara produse si servicii, cat si o economie de timp si bani. Tendinta este evidentiata si de datele noastre de anul trecut - numarul tranzactiilor online cu MasterCard si Maestro la comerciantii din Romania a crescut cu 92%.”
Pentru o siguranta deplina a cumparaturilor pe internet, utilizatorii trebuie sa urmeze cativa pasi simpli – sa isi inregistreze cardul in sistemul 3D Secure, sa cumpere produse/servicii de pe site-uri securizate si sa caute informatii despre comerciantii la care vor sa faca tranzactia.
1. Inregistrati cardul in sistemul 3D Secure
Daca ar fi sa facem o analogie, standardul 3D Secure are acelasi rol ca al centurii de siguranta – permite cumparaturi pe internet, fara incidente neplacute, in cazul de fata, reducand riscurile de frauda. Prin intermediul standardului, comerciantii pot autentifica posesorii de carduri, de fiecare data cand acestia folosesc instrumentele de plata pentru realizarea tranzactiilor online. In acest fel, posesorul de card are siguranta ca nicio alta persoana nu va realiza cumparaturi pe internet in numele sau. In plus, comerciantii inscrisi in 3D Secure trec prin verificari suplimentare si sunt inregistrati in sistemele organizatiilor de carduri. In Romania, aproape toti comerciantii sunt inscrisi in 3D Secure, in timp ce la nivel international numarul acestora este de ordinul sutelor de mii si in continua crestere.
Primul pas pe care un posesor de card trebuie sa-l faca este sa verifice cu banca emitenta (de regula, informatia se gaseste pe site-ul bancii respective – o simpla cautare pe site va va conduce catre pagina de informare) daca aceasta ofera serviciul 3D Secure si sa urmeze instructiunile. Procedeul de inregistrae se finalizeaza cu alegerea unei parole care trebuie folosita ori de cate ori se fac plati electronice in sistem 3D Secure. Dupa aceea, la fiecare tranzactie pe internet, se va deschide o fereastra, catre o pagina securizata, unde trebuie introdusa parola 3D Secure.
PIN-ul cardului, data de nastere, numele sau prenumele clientului nu trebuie folosite pe post de parola pentru serviciul 3D Secure!
Un alt serviciu pus la dispozitie de institutiile financiare, in mod gratuit, este Activation During Shopping (ADS), care permite inregistrarea cardurilor in 3D Secure, chiar in timpul tranzactiei online derulate pe un site inregistrat, la randul sau. Mecanismul este simplu: la efectuarea unei tranzactii pe internet cu un card a carui parola in sistemul 3D Secure nu a fost activata, utilizatorul va fi directionat catre o pagina securizata pentru a finaliza aceasta etapa.
Daca institutia financiara emitenta nu dispune de serviciul Activation During Shopping, atunci inregistrarea cardului se va face direct pe site-ul bancii.
2. Verificati daca site-ul comerciantului este securizat
Un al doilea pas este ca posesorul de card sa verifice daca site-ul de unde vrea sa achizitioneze un produs/serviciu este securizat. Un site securizat este foarte usor de identificat – trebuie sa aiba afisate siglele organizatiilor internationale de plata – MasterCard si Visa si un simbol sub forma de lacatel sau cheie, iar adresa web trebuie sa  inceapa cu https, in loc de http.
3. Intotdeauna este loc si pentru recomandari...
...de pe diverse forumuri, grupuri de discutii, retele sociale precum Facebook sau Twitter, sau, pur si simplu, puteti sa va intrebati prietenii daca au mai cumparat de la comerciantul respectiv si daca a mers totul bine. In plus, puteti consulta si site-ul magazinului, accesand sectiunea cu detalii despre activitatea sa. Apoi, putin mai lipseste pana cand esarfa din matase sau noul gadget aparut pe piata isi va gasi locul in cosul dumneavoastra de cumparaturi.
4. Micile detalii fac diferenta
Acum, ca ati ales produsul si abia asteptati sa fiti in posesia lui, tot ce aveti de facut este sa stabiliti modalitatea de plata si sa verificati pe site in cat timp se face livrarea sau daca trebuie sa platiti sau nu un cost de transport (de multe ori, daca valoarea comenzii depaseste o anumita suma, livrarea are costuri zero, iar numeroase magazine online organizeaza promotii periodice in care ofera transportul gratuit).
Nu dezarmati daca produsul pe care il doriti nu este pe stoc. Puteti sa sunati sau sa trimiteti un e-mail comerciantului pentru a afla data la care produsul va fi disponibil. Acesta are tot interesul sa onoreze o comanda, asa ca nu strica sa intrebati, chiar daca stocul a fost epuizat.
5. O scurta recapitulare inainte sa porniti la drum
Treceti in revista inca o data toate aspectele tranzactiei: data livrarii, garantia si datele companiei furnizoare, e-mail-ul de confirmare, iar apoi pachetul va „bate” la usa in cateva zile sau, cel mult, doua-trei saptamani, daca ati cumparat de pe site-uri internationale.
Cand primiti produsul, verificati daca acesta corespunde cu ceea ce ati vazut pe site. Daca nu corespunde, atunci comerciantul este obligat sa il inlocuiasca sau sa va dea banii inapoi.
6. Phishing sau la pescuit de... date personale
Daca primiti pe e-mail diverse oferte care va directioneaza catre site-uri in care vi se cer date despre conturi bancare, numarul de card, codul PIN sau parola 3D Secure, nu accesati linkurile, deoarece acestea sunt tentative de phishing. Banca nu cere astfel de informatii prin e-mail.
Cu putina atentie, daca respectati aceste cateva reguli, experienta de plata pe internet se dovedeste a fi asul din maneca, ori de cate ori vreti sa scapati de drumuri inutile, sa calatoriti peste ocean, in doar cateva secunde, si sa profitati de oferte periodice, pe care nu le veti gasi in magazinele traditionale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă