top banner

Curtea Europeana de Justitie a dat dreptate Comisiei Europene in litigiul cu MasterCard

25 Mai 2012 | Autor: Conso

Curtea Europeana de Justitie a respins sesizarea MasterCard privind anularea deciziei Comisiei Europene referitoare la comisioanele multilaterale aplicate tranzactiilor internationale cu carduri.
Printr-o decizie emisa in decembrie 2007, Comisia Europeana a declarat contrare dreptului concurentei comisioanele interbancare multilaterale (CIM) aplicate in cadrul sistemului de plata cu carduri gestionat de MasterCard.
Comisia a considerat ca CIM-urile aveau ca efect stabilirea unui nivel minim al comisioanelor facturate comerciantilor, constituind astfel o restrangere a concurentei prin preturi, in detrimentul acestora. In plus, Comisia a considerat ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca aceste comisioane pot genera avantaje de eficienta susceptibile sa justifice efectele lor restrictive asupra concurentei.
MasterCard a sesizat, in martie 2008, Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru a obtine anularea deciziei Comisiei. Cu toate acestea, MasterCard si Comisia Europeana au stabilit printr-un acord ca, pana la finalizarea cazului, nivelul CIM-urilor practicate la tranzactiile transfrontaliere sa fie de 0,2% pentru cardurile de debit, respectiv 0,3% pentru cardurile de credit.
Mai multe institutii financiare au intervenit in sustinerea MasterCard – Banco Santander, RBS, HSBC, Bank of Scotland, Lloyds TSB Bank, MNBA Europe Bank, in vreme ce Marea Britanie si doua asociatii ale comerciantilor (British Retail Consortium si EuroCommerce AISBL) au sustinut in proces pozitia Comisiei Europene.
Curtea Europeana de Justitie a respins actiunea MasterCard, neacceptand argumentatia intemeiata pe necesitatea obiectiva a CIM-urilor pentru functionarea sistemului de plata gestionat de MasterCard. Curtea a apreciat ca era putin probabil ca, in lipsa CIM-urilor, o parte considerabila a bancilor sa inceteze sau sa isi reduca semnificativ activitatea de emitere a cardurilor sau sa-si modifice conditiile de emitere a acestora intr-o masura care ar fi de natura sa ii determine pe titularii acestor carduri sa prefere alte metode sau carduri de plata.
Curtea a ajuns la concluzia ca metodele de stabilire a cuantumului CIM-urilor tindeau, pe de o parte, sa supraevalueze costurile suportate de institutiile financiare la momentul emiterii cardurilor si, pe de alta parte, sa evalueze in mod insuficient avantajele pe care le obtin comerciantii din aceasta modalitate de plata.
La aflarea deciziei Curtii, MasterCard a anuntat ca intentioneaza sa faca apel, subliniind ca prin
aplicarea acesteia, platile se vor scumpi pentru consumatori. “MasterCard pune in balanta atat interesul consumatorilor cat si cel al comerciantilor, pentru ca fiecare dintre acestia sa suporte costul corect care le revine pentru beneficiile pe care le primesc. Hotararea de astazi, daca se va mentine, este defavorabila consumatorilor. De asemenea, va ameninta dezvoltarea continua de tehnologii electronice avansate de plati in Europa, care sunt esentiale pentru dezvoltarea mediului de afaceri si pentru cresterea economica”, a declarat Javier Perez, presedintele MasterCard Europe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă