Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.
ING Bank le propune clientilor sa isi procure singuri cardurile din oferta bancii direct din Home Bank, in forma virtuala. Practic, nici nu e nevoie ca cineva sa aiba mai intai un card fizic din plastic pentru a opta apoi si pentru alte carduri, virtuale, se poate alege direct cardul virtual.
Modelul a fost dezvoltat de Revolut, care oferea gratuit cardurile virtuale pentru pachetele de servicii de baza urmand ca cei care doreau carduri fizice sa le primesca prin Posta contra unei taxe de livrare.
In cazul ING Bank, setarile din Home Bank permit fixarea unei anumite limite pentru tranzactii, blocare si deblocare si, la nevoie, inchiderea gratuita a cardurilor virtuale deschise.
Cum functioneaza un astfel de card?
In lipsa unui card fizic care sa poate fi utilizat la cumparaturi la comercianti, posesorii unui card virtual vor trebui sa il inroleze in aplicatiile de plata Google Pay ori Apple Pay si apoi vor folosi telefonul/ceasul pe post de card (PIN-ul este inlocuit la randul sau cu modalitatea de autentificare pe dispozitivul mobil-amprenta, parola, etc). Iar pentru platile online sau pentru cele din aplicatii se vor folosi datele cardului virtual.
Avantajul unui card virtual este ca poate fi atasat unui “buzunar” special construit in acest sens. Posesorul cadului poate deschide tot din Home Bank-ul ING Bank un cont secundar si apoi sa ataseze cardul virtual acestui cont, platile facandu-se doar din acest cont secundar.
Este o masura care se poate dovedi benefica atunci cand dorim sa limitam accesul la economiile noastre si luam decizia sa setam pentru fiecare dispozitiv de plata cardul sau virtual cu cont secundar atasat. In acest mod putem folosi cardul virtual pentru platile copiilor, care vor avea acces doar la contul/conturile secundare.
Cum procedam in cazul in care dorim sa retragem cash de pe un card virtual? Teoretic e simplu, se acceseaza din aplicatia ING butonul Plateste fara card, se va genera un cod de retragere iar in urmatoarele 15 minute trebuie mers la bancomat pentru a retrage bani cash, insa in limita a 500 lei/zi.
Aici apare o limitare importanta pentru unii, pentru ca sunt situatii in care am putea avea nevoie de mai mult cash iar posesia doar a unui card virtual poate crea probleme in acest sens.
Cine are insa si carduri fizice la indemana, le va folosi pe acestea pentru retragerile de cash lasand cardurile virtuale in seama platilor online si de pe dispozitive mobile.
In concluzie, un card virtual se poate dovedi util atunci cand vrem sa limitam riscurile folosirii platilor de pe mai multe dispozitive mobile (fiecare poate avea acces la un cont secundar cu un card virtual atasat) sau cand dorim sa oferim acces limitat la sumele din contul nostru unui partener sau copiilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News