top banner

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

30 Septembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.
Realizat in luna august 2021 pe un esantion de 800 de persoane, studiul este reprezentativ la nivelul populatiei cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, din mediul urban. 

Vestea buna este ca pandemia ne-a stimulat apetitul de economisire, probabil pe fondul reducerii cheltuielilor cu concediiile, iar in acest moment 2 din 3 romani au deja o suma de bani deja economisita potrivit studiului Unlock Market Reasearch, ceea ce ii pune la adapost in fata unor eventuale contractii din economie si al asaltului facturilor la energie din timpul iernii.

Dintre acestia, 56% economisesc ocazional iar 44% pun deoparte lunar o suma fixa. Din pacate, mai mult de jumatate dintre romanii care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, iar 27% dintre ei prefera sa economiseasca banii cash. 

Pe de-o parte, consideram ca atractia fata de banii cash poate fi pusa pe seama lipsei de educatie financiara, iar pe de alta parte pe dobanzile la termen nestimulative si pe dorinta de a incuraja distantarea sociala (mai putine drumuri la banca si la bancomate unde pot fi si alti oameni la coada).

Carduri de credit vs depozite la termen

Faptul ca dobanzile la termen foarte mici, de sub 2% la majoritatea bancilor in conditiile in care inflatia a sarit de 5% pe an, au o buna parte din vina, reiese si din raspunsurile participantilor la sondaj privind produsele detinute. 

In vreme ce 67% dintre respondenti au un cont curent si un card de debit (majoritatea salariilor se dau pe card asa ca este greu de ocolit un asemenea produs), ponderea celor care au un depozit bancar este de numai 28%, in vreme ce ponderea celor care detin macar un card de credit este de 40%. 

Cu alte cuvinte, desi doua treimi dintre respondenti reusesc sa economiseasca, cardurile de credit sunt totusi mai folosite decat depozitele bancare la termen, ceea ce reprezinta o anomalie. 

De mentionat ca datele concrete de piata arata ca numarul cardurilor de credit active era in iunie 2021 de 2,88 milioane, potrivit nocash.ro, in scadere de la 2,91 milioane raportate in iunie 2020 (cel mai probabil deoarece in 2020 restrangerile de venituri pe fondul pandemiei au obligat unele persoane sa apeleze in mai mare masura la aceasta forma rapida de imprumut).

Cateva sfaturi pentru un plus de inteligenta financiara

BCR, institutia care a finantat studiul Unlock Market Reaserch, deruleaza si o campanie “Pentru o Românie inteligent? financiar” care promoveaza sfaturi concrete de educatie financiara ce vor rula in spatiul online si la TV sub forma unor mesaje de utilitate publica. 

Iata mai jos 4 dintre aceste sfaturi: 

Regula 50/30/20 de impartire corecta a bugetului: 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinte si 20% pentru economii si investitii. 

Intai eu–pl?teste-te pe tine prima data. Adica economiseste mai intai si cheltuie dupa, din ce a ramas. 

24H– amana achizitia unui lucru cel putin 24 de ore pentru a te asigura ca ai nevoie de el. 

Fondul de urgenta–fa un fond de rezerva, unde trebuie stranse intre 3 si 6 salarii lunare.


Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă