top banner

Limitarea comisioanelor la platile cu card: AURSF cere garantii pentru consumatori

17 Februarie 2014 | Autor: Conso

AURSF a decis sa se implice in imbunatatirea proiectului de reglementare a comisioanelor interbancare la platile cu cardul, cerand organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea unor acte normative.
De asemenea, in termenul legal, AURSF a transmis Ministerului Finantelor Publice pozitia sa in legatura cu reglementarea propusa, precum si un set de propuneri si argumente pentru imbunatatirea textului proiectului de act normativ.
AURSF sustine initiativa Ministerului Finantelor Publice de limitare a comisioanelor interbancare la platile cu cardul, la nivelurile propuse in textul supus dezbaterii publice, niveluri care sunt similare celor cuprinse in propunerea Comisiei Europene din vara anului trecut. AURSF doreste, insa, ca in textul actului normativ sa se regaseasca garantii ca, in urma aplicarii limitarii comisioanelor interbancare, consumatorii vor avea de castigat.
In opinia AURSF, garantiile sunt necesare pe doua paliere:
a) de la comercianti, care sa fie incurajati sa transfere economiile realizate din reducerea de costuri realizata prin scaderea acestor comisioane in preturi mai mici practicate la vanzarea produselor si serviciilor;
b) de la banci, care sa fie descurajate sa majoreze costul utilizarii cardurilor de catre consumatori (spre exemplu, prin majorarea comisioanelor de emitere sau de administrare anuala).
Propunerea AURSF este aceea de a implica in mod activ in aceasta chestiune:
a) Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care sa monitorizeze comportamentul bancilor si al comerciantilor, respectiv pretul bunurilor/serviciilor, atat inainte, cat si dupa aplicarea reglementarii, si sa sanctioneze orice abatere constatata;
b) Banca Nationala a Romaniei, care sa realizeze un studiu de piata legat de costurile percepute de banci consumatorilor, pentru emiterea si utilizarea cardurilor, atat anterior intrarii in vigoare a reglementarii, cat si la 6 luni/1 an ulterior acestui moment.
"De asemenea, consideram ca modul actual de formulare al propunerii de reglementare nu asigura nici macar garantia reducerii costurilor comerciantilor, in urma reducerii comisioanelor de catre institutiile acceptante. In acest sens, am solicitat reformularea textului actului normativ. Propunerea de reformulare, precum si toate celelalte detalii ale pozitiei exprimate de AURSF pot fi regasite, pe larg, in scrisoarea trimisa Ministerului Finantelor Publice in data de 07.02.2014", declara Alin Iacob, presedintele AURSF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă