Legea “cash-back”, intrata in vigoare la inceputul acestui an, nu este inca aplicabila, pentru ca nu are norme de aplicare si nu este corelata cu Legea caselor de marcat. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat, in sfarsit, proiectul de norme care ar putea debloca actul normativ.
Documentul, publicat de MFP, prevede ca acceptarea cardului bancar la plata este obligatorie atat pentru comerciantii cu cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro pe an, cat si de institutiile publice.
In schimb, pentru categoriile mentionate, este optionala acceptarea instrumentelor de plata electronice la distanta (ex: internet banking), dar si eliberarea de avansuri in numerar la solicitarea clientilor.
Referitor la eliberarea de numerar la solicitarea clientilor, proiectul stabileste atat operatiunile pe care trebuie sa le efectueze beneficiarii platii si comerciantii care opteaza sa ofere serviciul de avans in numerar, cat si documentele pe care trebuie sa le emita acestia, in vederea evidentierii sumelor oferite cu titlu de avans in numerar, tinand seama de limitarile tehnice ale caselor de marcat cu rola jurnal.
Cum se evidentiaza avansul pe bonul fiscal?
Astfel, avansul in numerar va fi introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea „avans in numerar”.
“Se emite bonul fiscal pe care se evidentiaza, alaturi de bunurile si/sau serviciile achizitionate, avansul in numerar acordat utilizatorului de card si, daca este cazul, comisionul perceput. Pentru aceasta operatiune este selectata numai modalitatea de plata „card”, se subliniaza in proiect.
In plus, terminalul de plata consemneaza, in mod distinct, pe chitanta emisa, avansul in numerar acordat.
Pe de alta parte, in document se precizeaza faptul ca obligatia beneficiarilor platii de a accepta incasari si prin intermediul cardurilor este valabila la toate punctele de incasare, intrucat sintagma utilizata in Ordonanta de urgenta 193/2002 “in toate locurile indicate de acestia” poate induce in eroare si poate conduce la o implementare selectiva a obligatiei.
Ordonanta mentionata a fost modificata prin Legea 209/2016 (cash-back), care a fost publicata in Monitorul Oficial la finalul anului trecut si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2017.
Initial, Legea prevedea obligativitatea, pentru comerciantii care accepta plata cu cardul, de a elibera numerar la cererea clientilor. Ulterior, insa, in procesul de reexaminare a legii, obligativitatea a fost eliminata si procedura a ramas optionala.
Astfel, comerciantii pot elibera clientilor care platesc cu cardul, la cerere, cel mult 200 de lei, in numerar, iar comisionul nu poate depasi 1% din suma acordata.
Initiatorii au avut in vedere clientii din orasele mici sau de la sate care nu au la dispozitie o retea suficienta de ATM-uri si care au nevoie de bani lichizi pentru alte magazine unde nu se poate plati cu cardul. Pe langa faptul ca ar facilita accesul clientului la bani cash, prevederea ar duce si la impulsionarea platilor cu cardul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News