Platile cu cardul cresc de la un an la altul, inclusiv cele de taxe si impozite, insa volumele raman cu mult sub potential din cauza pasilor firavi facuti de stat pentru impulsionarea acestora. Un exemplu concret este cel legat de acceptarea cardului la Trezorerie, care, desi promisa din 2015, mai are de asteptat cativa ani.
In urma cu doi ani, guvernantii promiteau firmelor si populatiei ca vor putea plati online sau cu cardul taxele si impozitele la Trezorerie inca de anul trecut. In octombrie 2014, Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, cadrul legal pentru ca persoanele fizice sa plateasca online sau cu cardul la Trezorerie impozite si taxe administrate de ANAF, taxe locale sau percepute de alte institutii publice. De asemenea, Guvernul instituia cadrul legal ca, printr-un sistem de tip internet banking, clientii Trezoriei, societati comerciale sau autoritati locale, sa poata vizualiza conturile, sa editeze extrasele de cont si sa efectueze plati online.
Mai mult, la acea vreme, MFP promitea ca implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru institutiile publice implicat, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat.
Conso.ro a ridicat, inca de la acea vreme, o serie de semne de intrebare cu privire la initiativa legislativa.
Desi cadrul legal a fost adoptat prin Ordonanta de Urgenta, proiectul pentru implementare a fost depus abia in iulie 2015, ceea ce a facut imposibila respectarea termenelor anuntate initial. In prezent, conform duratei de implementare a proiectului, cardul mai are de asteptat cel putin trei ani pana sa fie acceptat la plata la Trezorerie.
Doar 6,5% din primarii accepta plata taxelor cu cardul
Plata taxelor cu cardul sau online este acceptata, in prezent, la nivel local, in 210 primarii la nivelul intregii tari. Desi numarul acestora creste de la an la an, ramane foarte redus, de doar 6,5% din totalul de aproape 3.200 de primarii la nivel national.
Si in acest caz statul are un plan. Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca, in scopul simplificarii platii darilor la stat, vrea sa implementeze sistemul de plata online si cu cardul a impozitelor, taxelor si amenzilor de catre persoanele fizice pana in octombrie 2016. Ramane de vazut daca acest termen va fi respectat pentru ca, desi beneficiile platii cu cardul sunt unanim recunoscute, mecanismul pare greu de implementat.
Plata taxelor online, de 15 ori mai rapida decat la ghiseu
De-a lungul timpului au fost realizate numeroase studii din care reise ca statul ar incasa mult mai mult daca ar accepta plata darilor cu cardul, de la contribuabilii care nu au timp – sau chef – sa-si piarda timpul la coada la ghiseu. Conform studiilor, contribuabilii care au platit taxele si impozitele locale prin ghiseul.ro au alocat, in medie, de 15 de ori mai putin timp decat cei care au ales sa plateasca la sediile administratiilor locale. Astfel, de exemplu, o persoana petrece in medie 4 minute pentru a plati prin www.ghiseul.ro, in timp ce pentru deplasarea si plata taxelor si impozitelor la ghisee este nevoie de aproximativ 1 ora.
In plus, din aceleasi studii reiese ca si cheltuielile cu administrarea fiscala s-ar reduce semnificativ, prin relocarea presonalului catre zone care inregistreaza deficit sau chiar prin inchiderea unor sedii. Potrivit realizatorilor studiilor mentionate, economiile realizate astfel de stat ar acoperi fara probleme comisioanele de tranzactionare aferente platii cu cardul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News