top banner

Platile contactless sau cum puteti evita cozile la magazin, metrou sau farmacie

30 Septembrie 2011 | Autor: Alina Branescu

Nu putine sunt situatiile cand aveti de asteptat la o coada interminabila, la supermarketul de la colt, pentru a plati o sticla de apa si un pachet de biscuiti. Si dupa ce ati asteptat si ati asteptat, odata ce ati ajuns la casa de marcat aflati ca vanzatoarea nu va poate da restul, asa ca sunteti nevoiti sa mergeti la magazinul de peste drum sa schimbati banii.
In astfel de momente, dar si cand aveti de platit ziarul pe care il cititi in fiecare dimineata, un suc si o pizza, o cafea sau calatoria cu mijloacele de transport in comun, puteti apela la cardurile contactless.
Tehnologia contactless permite utilizatorilor sa faca plati de valoare mica, fara sa fie nevoie de codul PIN si/sau semnarea chitantei, dar si plati de valoare mai mare, prin introducerea codului PIN. Practic, aceste carduri contactless incorporeaza un cip si o antena care comunica prin unde radio cu dispozitivul acceptator.
Cu alte cuvinte, puteti plati la comerciantii acceptatori, in cateva secunde, fara sa inmanati cardul vanzatorului. Tot ce aveti de facut este sa apropiati cardul de cititorul de la casa de marcat.
De regula, in afara de instrumentele traditionale, platile de acest gen pot fi facute cu un card sub forma de breloc atasat cheilor, un sticker lipit de telefon sau portofel, sau, pur si simplu, cu telefonul mobil, atunci cand acesta are un cip special introdus in interiorul sau. In acest fel, instrumentul de plata poate fi utilizat mult mai usor, este la indemana, iar sansele sa il pierdeti scad considerabil.
La fel ca in cazul oricarui alt card bancar, in spatele dispozitivului contactless exista un cont curent sau un cont de credit, care se debiteaza ori de cate ori instrumentul este folosit la comercianti.
In Romania se pot efectua plati contactless fara introducerea codului PIN si/sau semnarea chitantei pana la limita stabilita de 100 RON. Posesorii de carduri MasterCard si Maestro PayPass pot utiliza cardurile in continuare si pentru tranzactii cu valori de peste 100 RON, introducand codul PIN. In felul acesta, se pastreaza avantajul unor tranzactii mult mai rapide si mai comode decat in mod normal.
De la cafeaua de dimineata, pana la ultimul autobuz in miez de noapte
Pana in momentul de fata programele contactless au fost extinse catre un numar important de comercianti – supermarketuri, farmacii, retele de distributie a presei, stadioane, restaurante de tip fast-food, mijloace de transport in comun.
”De la cafeaua si ziarul de dimineata si cumparaturile la supermarket care pot fi achitate cu un dispozitiv contactless, pana la accesul in mijloacele de transport in comun, cardurile MasterCard si Maestro PayPass aduc inovatie, siguranta si confort in rutina platilor zilnice”, spune Gabriel Ghita, Business Development Manager CEE Customer Division, MasterCard Europe.
”Practic, utilizatorii pot realiza plati rapid, comod, fara sa aiba nevoie de numerar, sa piarda timp la coada sau sa isi faca griji in privinta restului. Inca din 2010 am inceput sa extindem platile contactless si pentru mijloacele de transport in comun. Deja in trei orase din Romania detinatorii pot plati calatoriile direct in autobuz sau tramvai, fara sa achizitioneze inainte traditionalul bilet”, continua acesta.
Plati in viteza in mijloacele de transport in comun
”Incepand din acest an, toate statiile de metrou din Bucuresti vor beneficia de avantajele tehnologiei PayPass, iar din luna mai, impreuna cu BRD-GSG am extins aceasta facilitate si pentru mijloacele de transport la suprafata din Bucuresti, Constanta, Sibiu si, in curand, Galati.
Calatoriile in mijloacele de transport in comun realizate prin BRD Transport sunt validate prin intermediul unor echipamente dezvoltate pe platforma de acceptare MasterCard PayPass, cardul putand fi emis oriunde in lume”, a mai spus Gabriel Ghita.
Utilizatorii nu mai trebuie sa plateasca biletul in avans, ci au acces direct la mijloacele de transport, prin intermediul cardului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă