Cardul de credit se poate transforma intr-un imprumut foarte scump, daca nu cunosti modul in care functioneaza. Cei care isi impun o disciplina financiara pot beneficia insa de imprumuturi fara dobanda. Conso.ro iti arata cum sa rambursezi sumele utilizate in modul cel mai eficient.
Cardurile de credit au ca scop acordarea unei linii de credit clientului, pe care acesta o poate folosi in orice scop, oricand pe parcursul a 2-3 ani.
Exista insa cateva avantaje suplimentare pe care aproape toate cardurile le ofera si care pot permite obtinerea de imprumuturi fara dobanda. Conditia este sa respecti regulile impuse de banca. Orice abatere duce la aparitia unor costuri semnificative.
Conso.ro iti arata cum trebuie rambursate sumele de pe card cel mai eficient, in functie de tipul de tranzactie.
1. Cumparaturi la comercianti
Plata cumparaturilor cu cardul de credite este tranzactia recomandata in toate cazurile. Niciodata sa nu retragi numerar de la ATM, daca poti plati cu cardul de credit.
Tranzactia nu are comisioane in aceste situatii si intotdeauna, vei putea beneficia de perioada de gratie, indiferent de banca emitenta.
Solutia optima de rambursare a acestor tranzactii este in perioada de gratie. Plateste toate cumparaturile pana la data scadenta inscrisa in extras si nu vei plati nicio dobanda pentru creditul utilizat.
O alta solutie este sa accesezi programul de rate fara dobanda, in cazul in care cardul tau beneficiaza de aceasta facilitate. Ratele fara dobanda sunt valabile in multe cazuri, doar la anumiti comercianti, astfel ca trebuie sa te informezi in prealabil, daca magazinul ales este inscris in program.
Daca nu te poti incadra in niciuna din optiunile de mai sus, ramburseaza cat de mult poti in fiecare luna. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa rambursezi doar suma minima de plata. Acest lucru face ca imprumutul sa devina foarte costisitor si sa para ca nu se mai termina.
2. Retragere de numerar la ATM
Retragerea de numerar de la bancomat este o operatiune costisitoare. Banca iti va percepe dobanda din prima zi de retragere pana la rambursarea integrala a banilor, iar rata dobanzii este in unele cazuri mai mare decat la cumparaturile cu cardul la comercianti.
In plus, comsionul de retragere de numerar este de cateva ori mai mare la cardul de credit decat la cardul tau de salariu, astfel ca te poti astepta la un cost suplimentar semnificativ.
Daca trebuie sa apelezi la aceasta operatiune, singura solutie este sa incerci sa rambursezi banii in cel mai scurt timp. Plateste cat de mult poti in fiecare luna, pentru a rambursa creditul rapid. Ca si in cazul de mai sus, evita cu orice pret sa rambursezi doar suma minima de plata, trecuta in extrasul de cont.
Este bine de stiut ca sunt cateva banci, care ofera perioada de gratie si la retragerea de numerar,
precum Banca Transilvania, Carpatica si ATE Bank.
In aceste cazuri, poti evita plata dobanzii daca rambursezi integral sumele retrase de la bancomat si comisonul de retragere de numerar la urmatoarea scadenta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News