top banner

Posesorii de carduri pot retrage bani de la magazin

11 Mai 2016 | Autor: Conso

Posesorii de carduri care au nevoie de bani in numerar, dar nu au niciun bancomat prin preajma, vor putea sa solicite la magazin sume de pana la 200 de lei, reiese dintr-un proiect de Lege adoptat de Camera Deputatilor. Actul normativ urmeaza sa fie promulgat de presedinte si este prevazut sa intre in vigoare incepand cu data de 20 mai.
Astfel, comerciantii care vand cu amanuntul si accepta plata cu cardul bancar, vor putea acorda unui client, la cerere, bani cash, pe care ii vor recupera de pe cardul solicitantului.
Sunt vizati clientii din orasele mici sau de la sate care nu au la dispozitie o retea suficienta de ATM-uri si care au nevoie de bani lichizi pentru alte magazine unde nu poate plati cu cardul.
Suma acordata clientului va fi scrisa distinct pe bonul fiscal, pentru inspectorii Fiscului.
Pentru a intra in sistem, un magazin trebuie sa aiba incheiat un contract cu emitentii cardurilor, cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar. Din acel moment, comerciantul este obligat sa acorde avansuri, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Refuzul de a acorda bani in numerar clientilor va atrage magazinului o amenda cuprinsa intre 20.000 de lei si 50.000 de lei.
Comisionul clientului, maxim 1% din suma primita
In plus, comerciantul trebuie sa afiseze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile pe care acesta le presupune. Tranzactiile privind avansul in numerar vor fi asimilate retragerilor de la bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor vor fi stabilite conform contractelor in vigoare intre parti. Comisionul perceput titularului de card nu poate depasi, insa, 1% din valoarea sumei acordate.
In cazul in care numerarul aflat la dispozitia comerciantilor nu acopera suma solicitata de catre utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibila pentru astfel de operatiuni, astfel incat comerciantului sa ii ramana la dispozitie numerar si pentru alte operatiuni, cum ar fi restul la plata.
Institutiile publice sunt obligate sa accepte plata cu cardul
Pe de alta parte, actul normativ prevede reducerea plafonului privind cifra de afaceri de la care comerciantii sunt obligati sa accepte plata cu cardul. Astfel, daca pana acum obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile era impusa comerciantilor cu amanuntul cu o cifra anuala de afaceri de peste 100.000 de euro (echivalent lei), acum acest plafon al cifrei de afaceri a fost redus la 10.000 de euro.
Totodata, legea obliga si institutiile publice sa accepte plata cu cardul. "Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice, inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata sunt obligati sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit", se mentioneaza in proiect.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă