Bancile emit tot mai multe carduri de la an la an, dar aproximativ un sfert dintre acestea sunt neutilizate. La finalul anului trecut, numarul cardurilor in circulatie era de 14,96 de milioane, in crestere cu peste 450.000 fata de finele lui.
Dintre acestea, insa, doar 11,03 milioane au fost si folosite de posesori pentru realizarea de tranzactii. De aici rezulta ca aproape patru milioane de carduri aflate in circulatie sunt inactive, cel mai mare numar inregistrat vreodata. Cei care detin astfel de carduri ar trebui sa stie ca ele pot genera in continuare costuri.
Pe de alta parte, insa, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cardurile de credit au inregistrat o crestere semnificativa anul trecut. Din cele 450.000 de carduri nou emise in 2015, 180.000 (40%) sunt de credit. Astfel, numarul acestor instrumente a ajuns la 2,48 milioane in decembrie 2015.
Si platile cu cardul la POS-uri au avut rate de crestere peste retragerile de la ATM de-a lungul anului trecut, insa valoarea tranzactiilor la comercianti ramane cu mult sub cea a retragerilor de numerar. Numai in ultimul trimestru al anului trecut, voumul platilor a crescut cu 16%, in timp ce retragerile s-au majorat cu doar 3,7%
Numarul de plati prin POS, mai mare decat al retregrilor de la ATM
Insa valoarea retragerilor de numerar de la ATM-uri cu cardurile emise de bancile romanesti s-a ridicat la 35,2 miliarde lei in ultimele trei luni ale anului trecut, iar platile cu carduri la POS-urile magazinelor au insumat doar 7,5 miliarde lei.
Ca numar, insa, platile la POS realizate de romani cu cardurile emise in tara au depasit, in ultimul trimestru al anului trecut, numarul retragerilor de la ATM. In timp ce romanii au efectuat 60 de milioane de plati la comercianti, cu cardul, retragerile de la ATM au reprezentat 59 de milioane de operatiuni. Asta inseamna ca valoarea medie a platilor la comercianti este mult mai mica decat cea a retragerilor de numerar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News