Comisioanele interbancare percepute pe zona cardurilor in Romania sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeana. In medie, comisionul interbancar este 1% pe tranzactie.
Comisioanele interbancare in sistemele Visa si MasterCard in Romania sunt de aproximativ 1%-1,2%, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurentei.
Nivelul este mult superior celui intalnit in unele tari precum Danemarca (0,30% - 0,70%), Marea Britanie (0,37% - 0,77%) sau Suedia (0,21% - 0,80%), dar si celui intalnit in Bulgaria (0,40%) sau in tarile baltice.
Cu toate acestea, nu Romania este prima in topul celor mai mari comisioane interbancare. Niveluri mai mari se intalnesc in Germania (1,58%) sau Polonia (1,60%).
In cazul tranzactiilor la comercianti, plata cu cardul presupune, pe langa costul propriu zis al bunurilor cumparate si o serie de comisioane aferente procesarii. Unul dintre aceste comisioane este cel interbancar, intre banca acceptatoare, care ofera POS-ul, si banca emitenta a cardului.
In cazul platilor la POS comisionul interbancar este platit de banca acceptatoare (cea care detine POS-ul) catre banca emitenta a cardului. Conform legii, nu se poate impune consumatorului un cost suplimentar pentru plata cu cardul astfel incat comisionul interbancar nu poate fi transferat catre client.
Comisionul poate fi insa transferat catre comerciant. Studiul Consiliului Concurentei arata ca nivelul mediu platit de comerciant ca si comisioan catre bancile furnizoare de POS este cuprins intre 1,78% si 2,40% din valoarea tranzactiilor. In consecinta, comisionul interbancar influenteaza costurile platite de comercianti si in final, pretul perceput de acestia consumatorilor.
Similar, in cazul retragerilor de numerar de la ATM, daca este vorba de un bancomat al unei banci diferite de cea care a emis cardul, atunci directia comisionului interbancar este inversa, de la banca emitanta a cardului, la cea care detine ATM-ul.
In cazul retragerii de numerar de la ATM, comisioanele interbancare pot fi insa transferate catre client. Comisioanele interbancare sunt de altfel si motivul pentru care retragerea de la un bancomat al altei banci este mai scumpa decat retragerea de la bancomatele bancii emitente a cardului.
Din 2012, nivelul comisionului interbancar pentru tranzactiile cu carduri MasterCard este stabilit de MasterCard si aplicat de bancile membre.
In cazul Visa, comisionul interbancar aplicabil in Romania se stabileste de banci.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News