top banner

Tranzactiile cu carduri si problemele de comunicare banca-client

23 Noiembrie 2016 | Autor: Dan Palangean

In unele cazuri, relatia dintre o banca si un client ce detine un card de credit la acea banca este afectata din motive de comunicare aparent banale, dar cu consecinte importante pentru persoana in cauza. Pentru a depista aceste situatii, ar fi necesara mai multa atentie la semnalele celor care utilizeaza in mod cotidian acest produs de creditare.
Pentru a nu face o expunere teoretica seaca, lipsita de relevanta, vom prezenta cateva situatii frecvente, ce reclama o interventie in modalitatea de lucru a bancilor. Precum si o interventie din partea reglementatorului, in ideea de a impune o forma standardizata si un minim de informatii necesare consumatorilor de produse bancare.
In acest sens, vom face referire la o banca „normala”, cu o cota de piata nici foarte mare nici foarte mica, ce doreste sincer sa ofere o calitate buna a serviciilor dar neglijeaza rezultatul practic al modului in care sunt implementate facilitatile oferite.
1.Exista posibilitatea de a solicita bancii primirea zilnica, la ora 9.30 dimineata a situatiei sumei existente in contul cardului de credit. Soldul transmis nu permite, insa, aflarea sumei disponibile pe card pentru noi tranzactii (fie si prin efectuarea de catre client a scaderii dintre limita de credit stabilita si suma transmisa automat de sistemul informatic al bancii).
Motivul, acest sold semnifica, de fapt, totalul sumelor trase de comercianti din banii pusi la dispozitie in momentul in care se efectueaza plata cu cardul si nu totalul platilor deja efectuate. Culmea este ca, daca se face o interogare la un automat bancar pentru sumele utilizate pe acelasi card de credit, se obtine in mod corect disponibilul pentru alte plati.
Ceea ce inseamna ca aceasta informatie, deja existenta, putea fi transmisa clientului la prima ora a diminetii sub forma sumei ramase ca disponibil pentru cumparaturi. Adica exact ceea ce il intereseaza cand intra in magazin si nu cati bani au tras comerciantii din tranzactiile anterioare, informatie complet inutila pentru a sti daca mai are suficienti bani pe card pentru a achita anumite produse sau servicii.
2.Depunerile de bani la automatele speciale dedicate pentru operatiuni cu numerar sunt foarte utile pentru a economisi timp iar procedura este simpla si prietenoasa cu clientul. Exista, insa, o mica mare problema. Banii depusi „nu se vad” imediat in sistem ci, potrivit estimarilor functionarilor bancii, dupa 15 – 20 de minute.
Sa presupunem ca vreti sa achizitionati un produs care costa 2.000 de lei, aveti la dumneavoastra 100 de lei iar pe card mai sunt disponibili 1.950 de lei. Teoretic, ati putea depune 50 de lei si sa achitati imediat cu cardul. Dar practic nu se poate plati, pana nu „intra banii”. Din motive de simetrie, daca atunci cand ies bani din cont, iesirea se vede imediat, nu are logica sa nu se vada imediat si intrarile.
3.Pentru siguranta, se poate seta din contul de client o notificare atunci cand din cont se efectueaza tranzactii ce depasesc o anumita suma de bani mai insemnata. Notificarea se face prin transmiterea unui SMS pe numarul de telefon indicat de client. Din nou, o intentia buna se transforma intr-o intreprindere inutila, deoarece informatia parvine incomplet si mult prea tarziu.
Concret, SMS-ul nu e transmis imediat dupa efectuarea tranzactiei ci atunci cand comerciantul trage banii (pot trece doua-trei zile). Culmea, mesajul nu contine data si ora efectuarii tranzactiei, nu contine numele comerciantului si nici terminatia cardului cu care s-a efectuat plata ( pe un cont de card de credit se pot emite carduri suplimentare pentru sotie, copii, etc).
Singura informatie parvine sub forma ca cineva, candva a platit suma de „x” lei cu nu se stie ce card. Daca respectivul card a fost sustras, „imprumutat” pentru plati pe internet sau, pur si simplu, vanzatorul a gresit in plus suma trasa iar clientul nu a observat, nu se va intampla nimic in timp util din punct de vedere al avertizarii titularului de cont.
Sunt doar cateva exemple verificate practic, exemple de comunicare deficitara care nu este nici in interesul bancii, nici in interesul clientului. Mai pot fi multe altele si va invitam sa le semnalati (cum vi se spune cand sunteti avertizati ca veti fi inregistrati) „in scopul imbunatatirii activitatii”. Precum si in speranta ca „imbunatirea activitatii” va fi standardizata, pentru a avea o practica unitara in domeniul bancar.
Dan Palangean este consultant strategie la Banca Nationala a Romaniei

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă