Visa a lansat o strategie nationala ce are ca scop incurajarea si promovarea platilor cu cardul in special in sectorul public. Strategia vizeaza reducerea economiei gri din acest sector, prin impulsionare utilizarii cardului, dar si plata beneficiilor si drepturilor sociale pe card, sustinand astfel bancarizarea zonei rurale.
Strategia propune o serie de etape pentru inlocuirea numerarului cu platile electronice in administratia publica.
“Datele statistice sugereaza ca exista o corelatie clara intre amploarea economiei subterane si numarul de tranzactii electronice realizate. De exemplu, in statele unde platile electronice sunt utilizate pe scara larga, precum Marea Britanie, economia subterana este semnificativ mai redusa comparativ cu tari precum Bulgaria, unde tranzactiile electronice nu sunt utilizate frecvent”, se precizeaza in strategie.
Strategia este structurata pe 4 paliere:
1. Imbunanatirea colectarii impozitelor si taxelor locale cu ajutorul platilor prin card
Pe termen mediu, se evidentiaza necesitatea unei practici unitare privind credentialele ce dau contribuabililor posibilitatea de
a plati online impozitele si taxele locale. De asemenea, pe o perioada de 2-3 ani este nevoie sa se acorde stimulente pentru a ajunge la inrolarea a 75% din primarii in sistemul national de plata online.
Acest lucru inseamna integrarea tuturor bazelor de date aferente, astfel incat sa se permita inclusiv depunerea online a declaratiilor fiscale, inregistrarea electronica a amenzilor de circulatie si promovarea platii online a impozitelor locale.
Pe termen scurt, Visa propune clarificarea regimului comisionului de tranzactionare. Masura este sustinuta si de Alin Iacob, redactorul sef al Conso.ro, din pozitia sa de membru al grupului de experti
Payment Systems Market Expert Group (PSMEG) de pe langa Comisia Europeana.
2. Plata cu cardul a cheltuielilor realizate de angajatii institutiilor publice cu deplasarile in interes de serviciu
Propunerea Visa presupune ca in urmatorii 2-4 ani sa se introduca utilizarea cardurilor bancare pentru deplasarile in interes de serviciu. Conform calculelor proprii, aceasta masura ar putea genera economii de circa 12,6 milioane lei.
3. Distribuirea ajutoarelor si beneficiilor sociale prin intermediul cardului
Aceasta propunere are ca scop cresterea gradului de control al autoritatilor publice fata de utilizarea beneficiilor sociale cu destinatie precisa dar si eficientizarea distributiei acestor ajutoare.
Primul pas in acest sens este crearea cadrului juridic necesar folosirii cardurilor bancare pentru distributia beneficiilor sociale, introducerea in etape a cardurilor in transferul acestora. Astfel, se va permite extinderea retelei de POS-uri si ATM-uri si in mediul rural.
Economiile realizate astfel sunt calculate la 400 milioane lei anual. Initiatorii acestei propuneri au in vedere si implementarea anumitor facilitati de cost pentru cei care vor primi beneficiile, astfel incat suma primita sa nu fie erodata de comisioane.
4. Acordarea unor facilitati fiscale la platile electronice prin card in sectoarele afectate de economia subterana
In acest segment intra in special colectarea TVA, unde gradul de conformare la plata este de 56%, unul dintre cele mai mici niveluri din Europa.
Visa propune introducerea unor facilitati fiscale sub forma reducerii cu 4 procente a cotei TVA la platile efectuate cu cardul in sectoarele in care evaziunea fiscala are un impact major, ceea ce ar determina o crestere a TVA colectat intre 49% (358 milioane lei) si 139% (3,3 miliarde lei).
In plus, este considerata necesara si demararea unei campanii de informare publica de promovare a acestei masuri in randul populatiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News