Guvernatorul Mugur Isarescu s-a declarat recent mult mai multumit de actualul nivel al cursului de schimb decat cel din urma cu cateva luni. Declaratiile au facut analistii sa creada ca deprecierea monedei nationale va continua, in contextul in care leul a pierdut in jur de 10% fata de euro in noiembrie.
Isarescu a spus ca banca centrala isi rezerva in continuare dreptul de a interveni pe piata valutara, fara un anunt prealabil, intr-un interviu acordat agentiei de presa Market News International. « Incercam sa intervenim cat mai putin si cat mai rar cu putinta, dar suntem pregatiti pentru orice interventie, fara un anunt clar si fara comentarii in acest sens », a precizat seful BNR.
Guvernatorul considera ca in cazul in care cursul de schimb va contribui – alaturi de celelalte politici macroeconomice - la limitarea deficitului de cont curent si la stimularea exporturilor, evolutia sa va fi mai strans legata de cea a conditiilor fundamentale a economiei. Isarescu a afirmat ca BNR mentine regimul de flotare controlata a monedei nationale, desi exista « unele dezbateri » in consiliul de administratie pe aceasta tema.
In luna noiembrie, moneda nationala a cunoscut o tendinta accentuata de depreciere. Astfel, daca pe 1 noimebrie, euro era cotat la 3,31 lei pe 22 noimebrie, rata de schimb urcase la aproape 3,60 lei pentru un euro, ceea ce inseamna o depreciere cu aproape 10%. De asemenea, leul a pierdut teren si in fata monedei americane, cursul dolar-leu avansand in acelasi interval de la 2,30 la 2,42.
« Motivul din spatele deprecierii leului este cresterea dezechilibrelor externe care accentueaza aversiunea la risc fata de leu a investitorilor. Deficitul de cont curent foarte mare – care va ajunge la aproximativ 14% in PIB, conform propriilor estimari – pune riscuri suplimentare pentru cursul de schimb si economie », afirma Martin Stelzeneder, analist financiar la Raiffeisen Zentralbank Austria. In urma declatiilor facute de guvernatorul Isarescu, el crede ca sunt sanse ca leul sa se deprecieze in continuare.
In ceea ce priveste evolutia inflatiei, Mugur Isarescu a spus ca indicele preturilor de consum se va mentine la peste 5% si in luna decembrie, dar este probabil sa nu depaseasca 6%, pozitionand-se astfel in zona de mijloc a ratelor inflatiei consemnate la nivelul noilor state membre. Tinta de inflatie asumata de BNR pentru 2007 – intervalul 3-5% - va fi insa ratata. Guvernatorul a dat asigurari ca situatia este sub control si se asteapta ca tendinta de majorare a inflatiei sa se opreasca pana in primavara anului 2008.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News