Campaniile de aderare la fondurile de pensii private vor fi reactivate in scurt timp. Comisia de Supraveghere propune ca persoanele sa fie obligate sa adere in termen de patru luni de la data cand devin eligibile. Dupa acest interval, ele vor fi incluse in procedura de repartizare aleatorie.
La mijlocul lui ianuarie 2008, s-a incheiat campania initiala de aderare la fondurile de pensii private. Aceasta a avut ca scop inregimentarea masiva a populatiei, urmand ca ulterior aderarile sa se produca natural.
Legislatia nu prevede insa modul in care vor putea adera noii participanti. Din acest motiv, fondurile de pensii nu mai pot atrage in sistem persoanele care au debutat recent in campul muncii.
4 luni pentru a face alegerea
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat pe 21 februarie ca a pregatit un proiect de norma pentru a remedia situatia. Potrivit acestuia, persoanele eligibile care nu au implinit varsta de 35 ani sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat in termen de 4 luni de la data la care devin eligibile.
De asemenea, proiectul da dreptul persoanelor care nu au implinit 45 ani sa poata adera oricand la un fond de pensii private.
Daca in intervalul de 4 luni, participantii eligibili nu au aderat la nici un fond, atunci ei vor intra in procedura de repartizare aleatorie, alaturi de cei care au semnat mai multe acte de aderare. Pe data de 20 a fiecarei luni, Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) incepe procedura de repartizare, aceasta urmand a fi finalizata pana cel tarziu in ultima zi lucratoare a lunii.
Fondurile dominante sunt penalizate
Proiectul de norma va exclude din procedura de repartizare aleatorie fondurile care detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti si detin, in paralel, mai mult de 20% din activele nete ale tuturor fondurilor de pensii private de pe piata.
Principalele fonduri care se anticipeaza a fi defavorizate de acest algoritm sunt ING Fond de Pensii si Allianz Tiriac. Dupa campania de aderare initiala, acestea au strans 1,2 milioane participanti, respectiv un milion participanti, astfel ca detin 32%, respectiv 26% din piata.
Prin aceasta masura, CSSPP incearca sa previna formarea unor pozitii de monopol. Pe de alta parte, are dezavantajul ca administratorii slabi vor fi alimentati cu mai multa « materie prima », incurajand mentinerea pe piata a fondurilor neperformante.
Totodata, CSSPP a aprobat Norma privind colectarea contributiilor pentru Pilonul II, care stabileste ca de la 1 aprilie vor intra primii bani in contul administratorilor de fonduri de pensii obligatorii. Sumele vor fi retinute din contributiile de asigurari sociale aferente lunii martie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News