Preocupate sa atraga noi clienti, bancile au uitat, ca de obicei, de cei cu care au semnat un contract de credit in urma cu 2-3 ani. Multi dintre ei nu au beneficiat de nici o reducere de costuri in ultimele luni, chiar daca ofertele noi incep din nou sa se intreaca in promotii. BRD, Alpha Bank sau BCR sunt doar cateva exemple in acest sens.
“Cum este posibil ca la un credit auto pentru o Dacia incheiat la BRD, de la inceputul perioadei contractuale (2006), dobanda in lei (bineinteles variabila), sa creasca constant de la 9,5% la 16% in prezent? Pun aceasta intrebare avand in vedere faptul ca in ultimii doi ani, BNR a continuat sa scada dobanda de politica monetara pana la 7%. Exista vreo solutie de a ii reclama vreunei institutii?”, ne-a scris in urma cu o luna domnul Ciupe din Cluj. (vezi documentul atasat)
Cu cateva zile in urma primim un mesaj similar de la o clienta BRD din Slatina: “In anul 2007 am contractat la BRD un credit auto pentru un Renault nou pe o perioada de 10 ani si o dobanda variabila. La incheierea contractului am avut o dobanda de 9,5%, iar in prezent am ajuns la 16%. Intrebarea mea este: dobanda variabila presupune modificarea acesteia doar atunci cand creste sau si invers?”
Mai exact, oferta de credite auto in lei pe care BRD o promova in urma cu 2-3 ani era printre cele mai bune din piata. Acesta a fost si motivul pentru care multi solicitanti s-au indreptat catre aceasta varianta, mai ales ca, in scadentarul primit, toate ratele timp de 10 ani, erau calculate la dobanda din momentul respectiv, de 9,5%.
Iar in contract se specifica doar ca “pe parcursul utilizarii si rambursarii creditului, banca poate indexa procentul de dobanda, in functie de costul resurselor sale”.
BRD are in continuare o oferta buna....doar pentru clientii noi
Si in prezent, cine doreste sa obtina un credit auto in lei si compara ofertele din piata va observa ca BRD se situeaza undeva la mijlocul clasamentului. Nu este nici cea mai ieftina banca, dar nici cea mai scumpa.
Rata dobanzii pentru un credit auto pe 10 ani oferit de BRD in prezent este fixa, 14,75%, fara alte comisioane lunare sau anuale in cazul achizitiei unui autoturism Dacia, Renault sau Nissan. Daca se opteaza pentru alta marca, banca mai percepe un comision de 0,35% pe luna.
BRD isi permite insa aceste niveluri de dobanda numai pentru clientii care trec astazi pragul agentiilor pentru a solicita finantare in vederea achizitiei unui autoturism. Pentru cei care sunt deja clienti si si-au platit constiincios ratele timp de 2-3 ani de zile, dobanda ramane cu cateva procente mai sus.
Nu are rost sa mentionam nici faptul ca din toamna lui 2008 - cand dobanzile pe piata interbancara au inregistrat un maxim - a trecut mult timp, iar acum Robor este la niveluri minime istorice. Nici faptul ca nivelul RMO la lei nu a scapat neatins si a scazut de la 20% la 15%, reducand astfel costurile bancii.
Clientii nu ar avea insa cum sa isi dea seamna de aceste schimbari din piata, deoarece scaderea costurilor nu a fost transmisa si in buzunarul lor. Contactati, reprezentantii BRD nu au reusit sa ofere un raspuns pana la finalizarea articolului.
Alpha Bank si BCR – povesti similare
BRD nu este singura institutie care a decis sa “inghete” costurile clientilor vechi. Cei care au obtinut un credit in lei de la Alpha Bank inainte de luna decembrie 2008 au “beneficiat” de o dobanda indexabila in functie de o referinta interna a bancii, plus o marja fixa. Aceasta a atins un maxim in luna septembrie 2008 si nu a mai coborat de atunci.
Spre exemplu, in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca, referinta interna era de 9,25% in 2007, a urcat la 9,5% la inceputul lui 2008, iar din septembrie acelasi an sta la 13%. Este adevarat, oferta actuala a bancii presupune un cost total al creditului similar cu ce suporta clientul vechi insa acesta are tot dreptul sa se intrebe: “Cum de dobanda de referinta a bancii nu a inregistrat nici o reducere chiar daca in piata toti indicii sunt in scadere?”.
Reprezentantii bancii nu au trimis un punct de vedere cu referire la acest subiect.
La BCR, dobanda de referinta pentru clientii care au contractat un imprumut de consum in lei in anii trecuti variaza intre 13,6% si 16,2%, in functie de tipul dobanzii si de termenul de acordare.
Pentru clienti noi insa, dobanda de referinta nu trece de 13,25%. Nici reprezentantii BCR nu au dorit sa ofere mai multe detalii, dar ne-au asigurat ca pe parcursul anului 2009, dobanda pentru clientii vechi nu a fost modificata. Deci nici redusa, cu toate ca piata deja dadea semne de revenire.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News